Ignoranță plătită scump! La un pas de pușcărie, deși scăpase cu o pedeapsă cu suspendare

2025

Un tânăr de 26 de ani, din orașul Rovinari, ar putea ajunge în spatele gratiilor, deși inițial a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat. Tânărul a sfidat autoritățile și nu a respectat obligațiile impuse de instanță, așa că Serviciul de Probațiune Gorj a solicitat suspendarea sub supraveghere a pedepsei la care acesta a fost condamnat definitiv în urmă cu patru ani.

În luna mai, Serviciul de Probațiune Gorj a sesizat Tribunalul Gorj cu privire la „înregistrarea a trei abateri în ceea ce privește respectarea măsurilor de supraveghere și a obligațiilor de către intimatul A.V.S., condamnat la pedeapsa de 1 ani, 4 luni și 40 de zile închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe perioada unui termen de supraveghere de patru ani, prin sentința penală nr. 139/28.07.2017 pronunțată de Tribunalul Gorj, definitivă prin decizia penală nr. 2009/20.12.2017 a Curții de Apel Craiova”.
Potrivit sentinței, pe durata termenului de supraveghere, tânărul trebuia să respecte următoarele măsuri: să se prezinte la Serviciul de Probațiune Gorj, la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa; să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile; să comunice schimbarea locului de muncă și să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență.
Totodată, instanța a impus condamnatului să se supună măsurilor de control, tratament sau îngrijire medicală și să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității în cadrul Primăriei Rovinari sau a liceului din oraș, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare.

Trei avertismente
Avocatul tânărului le-a spus judecătorilor că bărbatul lucrează în străinătate și că nu ar fi avut posibilitatea de a se întoarce în țară.
„Din înscrisurile aflate la dosar și raportul de evaluare întocmit de consilierul de probațiune rezultă că intimatul condamnat a fost convocat la data de 17.01.2018 în vederea aducerii la cunoștință a măsurilor de supraveghere și obligațiilor pe care trebuie să le respecte și procedura aferentă fiecăreia, precum și consecințele care decurg din nerespectarea acestora, planul de supraveghere i-a fost adus la cunoștință la data de 16.02.2018, totodată, fiindu-i înmânat un exemplar al acestuia. Întrucât condamnatul nu s-a prezentat la termenul de întrevedere stabilit la data de 17.02.2020, consilierul de probațiune responsabil de caz a emis o convocare prin intermediul căreia i s-a pus în vedere să se prezinte la sediul Serviciului de Probațiune Gorj, la data de 03.03.2020, însă persoana supravegheată nu s-a prezentat”, potrivit documentelor depuse la instanță.
Trei luni mai târziu, tânărul le-a declarat consilierilor de probațiune că a fost plecat la muncă în Franța, dar nu a putut prezenta documente justificative în acest sens, motiv pentru care i s-a înmânat un prim avertisment. Tânărul nu s-a prezentat nici la întâlnirea din februarie, acesta venind după o lună și declarând, în scris, că a fost la muncă în Franța și nu a primit învoire de la serviciu. Nici de această dată nu a putut prezenta vreun document, motiv pentru care s-a ales cu un nou avertisment.
La fel s-a întâmplat și la termenul stabilit pentru luna aprilie, motiv pentru care instanța a constatat că bărbatul a acționat cu rea-credință și nu a înțeles să se supună măsurilor dispuse prin hotărârea judecătorească.

Sentință contestată
În aceste condiții, Tribunalul Gorj a dispus revocarea suspendării executării pedepsei. „Instanța constată că persoana condamnată cunoștea planul de supraveghere care i-a fost predat de către consilierul de probațiune responsabil de caz din cadrul Serviciului de Probațiune Gorj, pe parcursul termenului de supraveghere, aceasta nu s-a prezentat de mai multe ori la sediul Serviciului de Probațiune Gorj și nu a prezentat motive obiective care să justifice absența sa de la întrevederile cu persoana responsabilă cu supravegherea sa”, a motivat instanța. Practic, tânărul va trebui să execute efectiv pedeapsa în regim de detenție. „În temeiul art. 583 alin. 3 C.proc.pen., raportat la art. 96 alin. 1 C.pen., revocă suspendarea sub supraveghere a pedepsei de 1 an 4 luni si 40 zile închisoare stabilită prin sentința nr. 139/28.07.2017, pronunțată de Tribunalul Gorj, definitivă prin dec. pen. nr. 2009/20.12.2007 a Curții de Apel Craiova, inculpatul urmând să execute pedeapsa de 1 an 4 luni și 40 zile închisoare în regim de detenție”, a decis Tribunalul Gorj. Bărbatul a contestat deja decizia judecătorilor.
În urmă cu patru ani, 14 tineri, între care și bărbatul din Rovinari, au fost arestați într-o anchetă a procurorilor DIICOT Gorj cu privire la o rețea de trafic de droguri ce acționa în municipiul Târgu Jiu, Rovinari, Craiova și în Valea Jiului. Tinerii au fost acuzați că se ocupau cu plasarea de droguri în baruri și discoteci.
I.IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.