Igienă precară și spații alimentare cu insecte, depistate de inspectorii DSVSA

1122

În cursul ultimei săptămâni, echipele de inspectori din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Gorj au efectuat controale și verificări tematice și fizice în unități supuse supravegherii și controlului sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor de pe raza teritorială a localităților: Arcani, Baia de Fier, Bălănești, Bălești, Bâlteni, Bolboși, Brănești, Bumbești-Jiu, Bumbești-Pițic, Crușeț, Dragotești, Fărcășești, Ionești, Lelești, Licurici, Mătăsari, Motru, Mușetești, Novaci, Plopșoru, Polovragi, Schela, Stănești, Târgu-Cărbunești Târgu- Jiu, Tismana, Turceni, Turcinești, Urdari, pentru a verifica modul de asigurare a conformității cu cerințele legislației în vigoare în domeniile alimentar și al sănătății şi bunăstării animalelor.,,În timpul controalelor efectuate în această perioadă au fost aplicate următoarele sancțiuni la unități din Baia de Fier, Bolboși, Dragotești, Mătăsari, Motru și Polovragi: o amendă de 10.000 de lei la un laborator de patiserie de lungă durată, pentru starea de igienă precară a spațiilor, utilajelor, ustensilelor și aparaturii frigorifice, respectiv în spațiul de producție și în magazia de materii prime pavimentul este neigienizat; în spațiul de fabricație a covrigilor echipamentele de producție sunt neigienizate, iar pereții prezintă urme de grăsime; rastelele și tăvile de coacere nu sunt igienizate; pavimentul din camera frigorifică prezintă urme de grăsime, iar produsele sunt depozitate în mod nesectorizat; o sancțiune de 10.000 de lei la un restaurant, pentru următoarele aspecte – ușile de la spațiul de pregătire a preparatelor culinare erau deschise și nu erau prevăzute cu site de protecție împotriva insectelor și rozătoarelor, fiind constatată prezența insectelor în acest spațiu, nu s-a făcut dovada existenței unui contract DDD cu o societate autorizată, deșeurile menajere sunt colectate în recipiente neigienice (fără capac), materiile prime (carnea), semifabricatele (șnitele și cașcaval pané, neprăjite) sunt depozitate în același frigider cu preparatele culinare (ciorbe diferite și alte mâncăruri gătite), nesectorizat, fără elemente de identificare; o altă amendă tot de 10.000 de lei s-a aplicat la un restaurant, pentru lipsa parțială a elementelor de identificare pentru un sortiment de cârnațim, depozitarea nesectorizată a produselor alimentare congelate (pește alături de pastă de mici și carne de pasăre); o sancțiune în cuantum de 10.000 de lei s-a aplicat la un magazin alimentar, pentru desfășurarea de activități de comercializare a produselor alimentare (băuturi alcoolice și răcoritoare, preambalate – cornuri cu gem etc.), fără a deține document de înregistrare sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor; o amendă de 1.200 de lei la un magazin alimentar (PFA), pentru comercializarea produselor alimentare către consumatorul final fără a deține document de înregistrare sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor; două sancțiuni a câte 1.200 de lei s-au aplicat la două magazine alimentare, pentru nerespectarea normelor sanitare-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind condiţiile de comercializare a cărnii de pasăre”, a declarat Nicolae Călescu, directorul executiv al DSVSA Gorj.
I.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here