Igeanu a plecat de acasă după ce a fost achitat de acuzaţia de omor calificat

223

Pare greu de crezut, dar tânărul din Roşia de Amaradia pe care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a achitat pentru acuzaţia de omor calificat, după ce a făcut 9 luni de arest preventiv, a plecat miercuri noaptea de acasă, imediat după ce sentinţa definitivă a judecătorilor a devenit publică. Mihail Constantin Igeanu îşi va sărbători ziua numelui tocmai în Grecia, acolo unde s-a dus să îşi găsească un loc de muncă, fiind convins că în ţară nu are nicio şansă de reuşită.

Mihail Constantin Igeanu ne-a declarat, înainte de a pleca din ţară, că tot timpul a sperat că va fi găsit nevinovat, el menţionând că doar familia şi avocatul său au crezut în nevinovăţia sa. “A fost greu! Vă daţi seama, fără vină să stau în puşcărie şi să sufăr pentru alţii a fost greu. M-a ajutat Dumnezeu ca adevărul să iese la iveală! Acum sper să fie prins adevăratul criminal şi să îşi execute pedeapsa pentru care am fost eu arestat. Pe mine când m-au luat de acasă, m-au şi bătut poliţiştii, mi-au dat la coaste şi la cap să spun că eu am făcut crima, dar nu puteam să recunosc aşa ceva, ştiindu-mă nevinovat”, a precizat Igeanu, acesta menţionând că nu are tată, iar mama sa era plecată la muncă în Grecia atunci când a fost comisă crima.
Igeanu afirmă că în perioada de detenţie a avut parte de un tratament dur de la ceilalţi deţinuţi, câtorva spunându-le că este la fel de nevinovat ca Marcel Ţundrea, puţini fiind cei care l-au crezut. “Eram în arest când am auzit că şi pe Ţundrea l-au găsit nevinovat după atâţia ani, dar eu măcar mai sunt în viaţă. Atunci am crezut şi mai mult că, într-o zi voi fi găsit şi eu nevinovat. A fost greu însă până să demonstrez acest lucru pentru că, în arest, erau deţinuţi răi, care m-au ars cu ţigara sau, noaptea, veneau şi puneau pe mine cabluri conectate la o priză pentru a mă electrocuta, pentru ei fiind o distracţie. Am şi acum urmele pe corp”, spune tânărul din Gorj.

Moţa, procuror de caz
Igeanu avea 18 ani în iulie 2010 când, în satul său din comuna Roşia de Amaradia, a fost descoperit cadavrul unui bărbat de 54 de ani, la marginea unui drum. Un unchi al lui Igeanu a declarat la momentul respectiv că a comis crima, însă anchetatorii nu l-au luat pe acesta în calcul, procurorul de caz Emil Moţa, fost candidat la şefia Parchetului General, declarând atunci că indiciile din dosar arată că bărbatul de 54 de ani ar fi fost ucis de tânărul de 18 ani. Igeanu a fost reţinut în ziua crimei împreună cu doi verişori de-ai săi şi cu unchiul care susţinea că a comis crima, ulterior, doar pe numele său fiind emis mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile. Mandatul de arestare preventivă a fost prelungit până pe 11 aprilie 2011, când Curtea de Apel Craiova a decis ca el să fie judecat în libertate, în perioada de arest procurorii înaintând rechizitoriul spre judecată la Tribunalul Gorj.
Procurorul de caz a făcut o reconstituire a crimei înainte de a finaliza cercetările, iar la un an de zile de la producerea faptelor judecătorul din acest dosar s-a deplasat şi el la Roşia de Amaradia pentru o a doua reconstituire, ulterior el pronunţând o sentinţă prin care Igeanu era condamnat la 20 de ani de închisoare şi plata unor daune morale şi materiale destul de mari către rudele bărbatului ucis. Curtea de Apel Craiova a anulat însă sentinţa de la Târgu Jiu şi l-a achitat pe Igeanu, verdictul fiind menţinut apoi şi de instanţa supremă. După Marcel Ţundrea, el este al doilea gorjean care face puşcărie pentru o crimă pe care nu a comis-o, tânărul spunând că nu s-a decis în privinţa daunelor morale pe care ar putea să le ceară statului, el dorind, deocamdată, să fie despăgubit doar pentru cheltuielile pe care a trebuit să le suporte mama sa, singura întreţinătoare a lui, pe parcursul celor trei ani şi ceva de procese.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here