Ieri miliardar, azi falimentar! – Afaceristul Benegui, cu Ralbex-ul în insolvenţă

950

deschidere bunDacă anul trecut, omul de afaceri gorjean Marius Benegui, figura în topul “Forbes 500 de miliardari”, acum patronul firmei Ralbex SRL se află cu afacerea, altădată profitabilă, pe butuci.

 

 

benegui 1Din cauza datoriilor la furnizorii de materiale, Benegui a fost nevoit să îşi bage firma în insolvenţă, lucru confirmat şi aprobat de magistraţii Tribunalului Gorj, chiar la jumătatea lunii martie a acestui an. Apropiaţii lui Benegui susţin că miliardarul este înglodat în datorii, băncile de la care a contractat credite pentru investiţii, în anii în care criza financiară era doar un zvon fără credibilitate, făcând acum eforturi să îşi recupereze banii împrumutaţi, prin vânzarea bunurilor familiei acestuia.

benegui 2Gorjeanul Marius Benegui îşi pierde titlul de miliardar, criza economică afectându-i grav afacerile altădată profitabile. Magazinele de piese auto situate în zonele comerciale din municipiul Târgu-Jiu nu mai merg ca altădată, patronul fiind nevoit chiar să îşi rărească numărul de salariaţi. Se vehiculează chiar că unul dintre magazine îşi va închide porţile în curând şi asta deoarece una dintre băncile de la care a luat un împrumut şi-ar fi revendicat unul dintre sediile unităţilor comerciale care funcţionează sub sigla Ralbex. Benegui a rezistat însă cu stoicism în faţa problemelor, dar acestea pare că l-au îngenuncheat. Acesta a cerut instanţei intrarea în insolvenţă a firmei, cu intenţia de a-şi plăti datoriile către furnizorii de materiale.

Administrator judiciar, în locul patronului

Pe rolul Tribunalului Gorj se înregistrează astfel pe 17 martie 2011 dosarul privind declararea insolvenţei SC Ralbex SRL, la cererea administratorului firmei, Marius Benegui. Parte în proces apare şi lichidatorul Ion Dijmărescu şi Cosmin Iulius Fătu de la CPIA Târgu-Jiu. “Admite cererea formulată de debitorul SC RALBEX SRL, cu sediul social în Tg-Jiu, strada 1 Decembrie 1918, nr.76 A, judeţul Gorj, (..)pentru deschiderea procedurii generale de insolvenţă. În temeiul art.26 raportat la art.32 alin.1 din Legea privind procedura de insolvenţă, dispune deschiderea procedurii generale de insolvenţă împotriva debitorului SC RALBEX SRL TG-JIU. În temeiul art.34 din Legea privind procedura de insolvenţă, numeşte administrator judiciar pe Dijmărescu Ion – Fătu Cosmin Iulius, CPIA Tg-Jiu, cu sediul social în Tg-Jiu,(..) care va îndeplini atribuţiile prevăzute de art.20 din lege, cu un onorariu lunar de 1.500 lei”, se arată în soluţia instanţei de judecată. Magistraţii au dispus, de asemenea “deschiderea de către debitor(n.r. Ralbex SRL) a unui cont la o unitate bancară din care vor fi suportate cheltuielile aferente procedurii, în termen de 2 zile de la notificarea deschiderii procedurii. În caz de neîndeplinire a atribuţiei, contul va fi deschis de către administratorul judiciar”.

În cădere liberă

Şi astfel, afaceristul Benegui ajunge de pe locul 484 al topului “Forbes 500 de miliardari” din 2010, cu o avere estimată la 8 milioane de euro, în topul persoanelor cărora criza le-a afectat grav averile, provocându-le găuri mari în conturi.

sarcina inscriptionatReamintim faptul că, anul trecut, Benegui, finanţatorul echipei de fotbal Ralbex Turcineşti, se mândrea că, pe lângă afacerile din auto, deţine şi investiţii importante în domeniul imobiliar. Acesta a şi construit în centrul Târgu Jiului un imobil de 800 de metri pătraţi, dispuşi pe cinci nivele, care a necesitat investiţii de peste un milion de euro. Aici funcţionează din 2009 cel de-al patrulea magazin propriu de desfacere de piese auto şi anvelope, dar şi un service. Omul de afaceri opera, în acea vreme, în mod direct trei spaţii comerciale şi două depozite, în Târgu Jiu şi Mioveni. Tot în această zonă, el deţinea şi aproape şase hectare de teren.

Apropiaţi ai afaceristului speră în abilităţile acestuia de a depăşi situaţia financiară grea în care se află.

Sarcină rămâne singurul în top

Dacă Benegui a fost îngenuncheat de criză anul acesta el urmând să nu mai figureze în topul Forbes, patronul firmei Succes, Nicu Sarcină şi-a păstrat supremaţia, el urcând chiar câteva locuri spre vârful clasamentului. Afacerile lui Sarcină, în domenii diferite, l-au făcut să reziste şi să profite de criza financiară el fiind la acest moment singurul gorjean milionar în euro, averea sa depăşind 40 de milioane de euro.

12 ani de supremaţie

Pe pagina de internet a firmei SC Ralbex SRL se arată că societatea s-a înfiinţat în anul 1999, având ca obiect de activitate comerţul cu piese şi accesorii auto pentru autovehicule. La înfiinţare, societatea se înregistrează cu un capital de două sute lei şi 2 angajaţi, numărul crescând între timp la 45. Firma deţine, de asemenea, 5 spaţii comerciale unde se desfăşoară activităţi de comerţ en-gross şi en-detail. Parcul auto al societăţii are 15 autovehicule, se mai arată pe aceiaşi pagină de internet.

Anamaria Stoica

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here