Iedera (Hedera helix) – beneficii și proprietăți

3981

Este una dintre cele mai cunoscute plante cu proprietăți medicinale. Se utilizează, în special, pentru calmarea tusei și tratarea afecțiunilor pulmonare, combaterea durerilor și scăderea febrei. Multe persoane apreciază această plantă, deoarece rămâne verde tot anul și pentru că acoperă solul, dându-i acestuia un aspect mai atractiv în grădinile decorative.
În unele țări, este extrem de populară și ca ornament, în special, în perioada de Crăciun și iarna. Această plantă perenă se înalță pe scoarța copacilor și pereții clădirilor, adăugând un plus de culoare. Iedera crește și se dezvoltă în zonele cu umbră, în păduri, stânci și pe versanții pe care solul este fertil și umed. În afară de funcția decorativă, planta mereu verde are și proprietăți medicinale. În Grecia antică, Hipocrate folosea iedera pentru a preveni intoxicația, pentru a reduce inflamația și pe post de anestezic. Acum, specialiștii în fitoterapie o folosesc pentru a trata afecțiuni respiratorii.
Compoziție: tanini, glicozizi, flavonoide, steroli, minerale, acizi organici și saponine
Acțiune: antiinflamatoare, antioxidantă, antivirală, antispasmodică, antimicrobiană, antitumorală, detoxifiantă, cicatrizantă
Indicații terapeutice: astm, viroze respiratorii, bronșită, boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC), elimină toxinele din organism, întăresc vasele de sânge, reduc alergiile, modulează enzimele pentru a vă ajuta organismul

Dozaj și administrare
Tinctura: 40-50 picături zilnic sub formă de doze unice de câte 5-10 picături
Ceai: 1 linguriță amestecată cu 0,25 litri apă fierbinte; ceaiul și alte infuzii pot fi luate de 3 ori pe zi.
Cataplasma: amestecă frunze proaspete de iederă 1: 3 cu făină de in
Infuzie: 1 linguriță plină la un sfert de cană de apă clocotită. Lăsați conținutul în apă timp de zece minute.

Precauții și contraindicații
Iedera proaspată poate provoca o iritare ușoară a pielii. Dacă apar semne de reacție alergică, cum ar fi erupții cutanate, mâncărimi sau tulburări gastro-intestinale, întrerupeți utilizarea. De cele mai multe ori, iedera nu produce efecte secundare. Cu toate acestea, dacă este luată în doze mari, poate provoca greață și vărsături din cauza conținutului său de emetină. Iedera trebuie evitată în timpul sarcinii și alăptării, cu excepția situațiilor în care este recomandată de un medic sau specialist.
Alexandra Cruceru

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.