Identificarea şi înregistrarea animalelor, o necesitate

584

identificare animaleAutoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi Pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) îi invită pe reprezenatnţii şi pe membri Asociaţiilor de crescători să analizeze textul actelor normative în vigoare şi să îi informeze corect pe crescători despre modul de organizare a activităţii de identificare şi înregistrare a animalelor.

În conformitate cu OUG 23/2010, începând cu luna aprilie 2010, exploataţiile non-profesionale de ovine şi caprine şi, începând cu 1 ianuarie 2011, exploataţiile non-profesionale de bovine, pot să efectueze identificarea animalelor şi prin intermediul asociaţiilor înregistrate legal. Modificările şi completările ulterioare ale Ordonanţei de Urgenţă 23/2010 prevăd că activitatea de identificare şi înregistrare a animalelor se efectuează de către proprietarul lor.

Reprezentanţii ANSVSA susţin că „nicio Asociaţie nu s-a înregistrat la DSVSA judeţene pentru a face activitatea de identificare şi înregistrare a animalelor în numele membrilor lor, deşi OUG 23/2010 permite acest lucru încă din aprilie 2010”.

Costul crotaliilor, suportat de deţinătorii animalelor

Începând de la 1 ianuarie 2011, deţinătorii de animale, atât din exploataţiile comerciale, cât şi din cele nonprofesionale, trebuie să-şi suporte costul crotaliilor care se aplică animalelor proprii. Aceste crotalii se pot cumpăra de la orice furnizor primar sau secundar aprobat de ANSVSA, respectiv Direcţia Sanitară, Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. Până la această dată, sunt aprobaţi şi înregistraţi de către Direcţiile Sanitar-Veterinare judeţene 157 de furnizori secundari de crotalii, iar de către ANSVSA s-au aprobat 7 furnizori primari pentru crotaliile de ovine şi caprine, 5 furnizori primari pentru crotaliile de bovine şi 3 furnizori primari pentru crotalii de suine. „În concluzie, la această oră există în vigoare legislaţia corespunzătoare privind identificarea şi înregistrarea animalelor, dar, din păcate, se tergiversează aplicarea ei tocmai de către Asociaţiile de crescători de animale care ar trebui să vină în sprijinul crescătorilor”, se arată într-un comunicat al ANSVSA.

Idendificarea şi înregistrarea animalelor este instrumentul care stă la baza activităţilor desfăşurate de serviciile veterinare pentru supravegherea şi combaterea bolilor la animale, pentru certificarea sănătăţii animalelor şi exploataţiilor de animale în vederea comerţului intern, intracomunitar şi exportului, pentru asigurarea trasabilităţii „de la fermă la furculiţă”, în scopul siguranţei alimentului. Identificarea animalelor este o acţiune vitală pentru activitatea mediului veterinar, întrucât acesta nu poate efectua tratamente, vaccinări, recoltări de probe, examinare clinică, certificarea stării de sănătate, dacă animalele sunt neidentificate.

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here