Idei de afaceri – Legume și fructe conservate prin uscare

56

Legumele și fructele fac parte din alimentația noastră cotidiană, chiar dacă nu le găsim la fel de ușor în tot timpul anului. În extrasezon, când acestea, fie nu se găsesc la vânzare, fie se găsesc la prețuri exagerat de mari, recurgem la consumul de legume și fructe conservate. Prin conservare, fructele și legumele își pierd din calitățile nutritive și,în special, din complexul de vitamine B ( B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 și B12), care au un rol important în transformarea alimentelor în energie și în tratamentul multor probleme de sănătate. Cea mai potrivită metodă de conservare, cu pierderile cele mai mici, este metoda uscării. Legumele care pot fi conservate prin uscare fără mari eforturi sunt: ardeiul gras, kapia, gogoșarul, ciupercile, țelina, ceapa, morcovul, păstârnacul, pătrunjelul, tomatele, vinetele, usturoiul, varza și altele. Din categoria fructelor care se pot păstra un timp îndelungat prin uscare, enumerăm: prune, mere, pere, caise, gutui, cireșe, vișine, cătină, merișoare, afine. Pentru inițierea unei afaceri de mică anvergură în domeniul conservării legumelor și fructelor prin uscare, condiția de bază este posibilitatea procurării materiei prime. Gorjul deține zone întinse cu potențial pomicol, mai puțin legumicol, însă, se învecinează cu județe în care cultivarea fructelor și legumelor reprezintă activități tradiționale (Dolj, Vâlcea, Argeș) și pot asigura materia primă necesară, la prețuri convenabile. Pentru amplasarea instalației de uscare avem nevoie de o încăpere de cel puțin 40 mp., pentru preluare/spălare, o încăpere de aceleași dimensiuni, iar pentru depozitare, o încăpere întunecoasă, capabilă să preia cantitatea de fructe și legume deshidratate până la livrarea către clienți. O instalație de deshidratare cu 50-100 kg./șarjă ar putea costa aprox. 3500 E, centrala termică pe combustibil solid necesară încălzirii apei la 800C, 2000 E, tăvile de inox cu dimensiuni de la 600 mm x 400 mm până la 1200 mmx 800 mm, aproximativ 700 E, tabloul de automatizări și instalația electrică, 1500 E. În medie, fructele și legumele conțin 85 % apă; din 100 kg. de fructe sau legume proaspete, s-ar obține 15 kg. de produs uscat. Instalația va funcționa la capacitate maximă în sezon și mult mai puțin în extrasezon, când se vor utiliza legume și fructe de la siloz sau fructe și legume exotice. Fructele și legumele constituie materie primă convenabilă în perioada iulie – octombrie, perioadă în care se va asigura necesarul comercializării și respectării obligațiilor față de clienți pentru întregul an. Preconizăm pentru perioada 1 iulie – 30 octombrie ale anului prelucrarea zilnică a 1000 kg. fructe și 2000kg. de legume. În 80 de zile lucrătoare se vor procesa în jur de 80000 kg. de fructe și 160000 kg. de legume. Luăm în calcul un conținut mediu de apă pentru fructe și legume de cca. 85 % apă, astfel vom obține 12000 kg. de fructe și 24000 kg. de legume uscate. Prin vânzarea cantităților de mai sus în întregul an, cu un preț de 18 lei/kg. pentru fructe și 15 lei/kg. pentru legume, vom obține un venit de 216000 lei + 360 000 de lei, total 576 000 de lei. Clienții vor face parte din categoria magazinelor, restaurantelor, pensiunilor, engross-iștilor, etc. Activitatea desfășurându-se în mediul rural, plata chiriei va fi una modică, să zicem 10 000 de lei/ an, la care adăugăm plata utilităților, 12000 lei anual și plata salariilor celor trei angajați, 53000 de lei, în plus, plata serviciilor contabile externe de 10000 de lei.
Achiziția utilajelor și instalațiilor va însuma 34 600 lei iar achiziția materiei prime în cantitate de 240 000 kg. la un preț mediu en gross de 1,0 lei/kg., 240 000 de lei. Totalul cheltuielilor pentru primul an de activitate se va ridica undeva la 350 000 de lei. Scăzând plata obligațiilor situându-se în jurul a 65 000 de lei, se obține un profit anual de aproximativ 161 000 de lei, sumă care va crește în anii următori, după amortizarea investiției și măririi capacității de producție. Finanțarea investiției se va face cu ajutorul unei bănci, interesate de planul de afaceri al gorjeanului preocupat de inițierea unei activități viabile și de calitatea de antreprenor de succes.
A.Pop

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here