Idei de afaceri – Fermă de porci Mangaliţa

99

Printre cele mai frecvente activităţi cotidiene, una se distinge în mod deosebit, fiind cea mai plăcută şi mai des utilizată: mâncatul.Trebuie să mâncăm de cel puţin trei ori pe zi, la ore cât de cât regulate, fără excese, cât mai diversificat, într-un cuvânt, să mâncăm sănătos. Şi aici, apar controversele, câte calorii, ce fel de carne (roşie sau albă), fără colesterol negativ, fără sare, fără zahăr, fără şi din nou fără.

Medicii curanţi şi nutriţioniştii insistă asupra unui tip de „fără” în unanimitate, de parcă ar fi vorbiţi: fără porc! După atâtea interdicţii, gospodarul gorjean şi, în general, ţăranul român,este pus în faţa unei interdicţii greu de respectat, să nu se sature toată iarna din munca sa de peste an, timp în care a tratat porcul ca pe un bun de preţ, ceea ce şi reprezintă pentru el ,dacă ne gândim bine. Şi uite aşa, mai o zburătoare, mai o varză din butoi, mai un „făsui” şi, din nou la porc, adică la bunătăţile după care a jinduit un an întreg. Bunicii şi străbunicii noştri au trăit mulţi ani fără „avantajele” alimentaţiei moderne, în general cu ce au crescut în bătătură şi au cultivat în grădină şi au trecut pe la doctor numai accidental. Şi au mâncat  leaturi întregi de porci crescuţi în curte sau cumpăraţi de la târgurile din Peşteana, Alimpeşti, Novaci sau Ţânţăreni, fără să calculeze cât colesterol zace într-o bucată de cârnat sau caltaboş. O explicaţie a sănătăţii populaţiei din trecut, ar fi şi faptul că, până în urmă cu cinzeci de ani, rasa de porci cea mai întâlnită în gospodăriile românilor era „Mangaliţa”, o rasă puţin pretenţioasă şi spornică. Carnea porcului din această rasă nu conţine sau conţine foarte puţin colesterol, motiv pentru care  Mangaliţa a revenit în atenţia crescătorilor de animale şi a gospodarilor care ţin pe lângă casă cel puţin un porc, pentru consumul propriu. Porcul Mangaliţa este o rasă aparte, este mic, cu oase subţiri, păr creţ, cap mic şi urechi mari, burtă mare şi picioarele scurte.
• O crescătorie de porci rasa Mangaliţa ar fi o bună idee de afaceri pentru un crescător tradiţional de animale, chiar pentru un începător, cu sprijinul unor specialişti şi a unui finanţator, de obicei o bancă. Primul pas este comandarea proiectului unui proiectant de specialitate.Acesta va elabora întreaga documentaţie pentru o fermă mică spre medie. Proiectul va cuprinde un capitol de avize  şi acorduri necesare derulării activităţii. Urmează specificarea amplasamentului, planul de încadrare în regiune, proprietatea asupra terenului, autorizaţia de construcţie. Documentaţia de execuţie va cuprinde partea scrisă, respectiv memoriul justificativ, antemăsurătorile şi devizele cu cantităţile de lucrări, în timp ce partea desenată va fi alcătuită din planurile şi detaliile de execuţie necesare realizării obiectului de investiţii. Investiţia presupune construirea unei hale împărţite în 3 compartimente( maternitate,porci 15-60 kg,porci graşi 60-120 kg, spaţii de depozitare stocuri materiale şi filtru sanitar pentru personal, dotarea cu echipamente pentru furajare, adăpare, microclimat şi evacuare dejecţii, construirea de utilităţi, respectiv un puţ forat, fosă septică,racorduri apă şi electric, împrejmuire şi iluminare exterior, de asemenea va fi necesară o platformă exterioară pentru dejecţii uscate şi un bazin îngropat pentru dejecţii lichide. Construcţia halei şi dotările vor costa între 300 000 şi 350 000 lei, la care se iau în calcul cheltuieli diverse şi neprevăzute reprezentând 5% din investiţia iniţială, adică maxim 17 500 lei. De la o societate specializată în creşterea porcilor din rasa Mangaliţa (se găsesc în nordul ţării şi în Banat) se vor achiziţiona scrofiţe  de 28 săptămâni ca material reproducător. Pentru fiecare porc  se va lua în calcul cantitatea de 2 kg.paie/zi, anual fiind necesare 7 tone de paie, care se vor procura de la orice producător agricol din zonă, producător de la care se vor aproviziona cereale şi nutreţuri combinate. La toate acestea adăugăm  vaccinuri, medicamente şi vitamine de la furnizori specializaţi şi vom atinge suma de 70 000-80 000 lei care se adaugă investiţiei de bază. Cheltuielile pentru avize şi acorduri şi cheltuielile de înfiinţare a firmei  nu vor depăşi suma de 3 000 lei, iar preţul proiectului, 25-30 000 lei. Rezultă un total al investiţiei de aproximativ  480 000 lei, pe care îi vom obţine de la bancă, sau, parţial, din fonduri europene şi o bancă interesată de planul nostru de afaceri. Pentru ca afacerea să fie rentabilă, este nevoie de atingerea unor performanţe zootehnice, cum ar fi : 2,25 cicluri anual, vârsta de înţărcare 3-5 săptămâni, spor mediu de creştere 790 g/ zi, greutate la sacrificiu 110-120 kg.
La porcii Mangaliţa, procentul de carcasă este de 50-55% iar stratul de grăsime poate depăşi 30 mm, însă calitatea cărnii  şi gustul acesteia depăşesc cu mult restul cărnurilor comercializate. Porcii în viu se vor vinde cu un preţ ceva mai mare decât cei din rasele obişnuite( în jur de 120-130 lei ) , într-un an se va încasa suma de 320 mii lei din care, scăzând cheltuielile, vor rămâne 180-210 mii lei, sumă deloc neglijabilă.
În maxim 4-5 ani, investiţia se va amortiza iar ferma, având solicitări din ce în ce mai mari, se va dezvolta armonios sub un management performant, într-o societate tot mai interesată de sănătatea şi bunăstarea membrilor ei.
A.Pop

3 COMENTARII

  1. Sunt fiu de taran, am studiat valorificarea dejectiilor de la porci in Italia iar acum in tara mi-a venit o ideie de crestere a porcilor sub forma de brichete. Intrbare simpla “care este cantitatea de porumb (de exemplu) pentru a obtine un kg. de carne de porc mangalita?”. Asta pentru a putea sa fac un studiu de rentabilitate. Sunt dispus de a colabora cu cei care doresc sa ma asculte.

    Cu respect si stima!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here