În preajma sărbătorilor şi aniversărilor de tot felul, în primul rând, ne gândim la ce vom pune pe masă, o listă întreagă cu preparate care se încheie, invariabil, cu ceva dulce, un tort, câteva feluri de prăjituri, poate o îngheţată şi cine ştie ce alte bunătăţi care fac să zburde glicemia.
Odată lista făcută, urmează o mică lectură din reţetare sau cartea de bucate de unde aflăm ce ne trebuie, pe lângă bunăvoinţă şi îndemânare şi cum ar trebui să procedăm pentru un final fericit, respectiv pentru obţinerea unui produs arătos şi gustos. În cazul în care considerăm că putem trece la etapa următoare, cu toate riscurile care decurg din curajoasa hotărâre, procurăm toate cele necesare, pregătim uneltele, suflecăm mânecile şi, la treabă. Abia de aici înainte ne dăm seama că reţetele au fost scrise cifrat, apar tot felul de piedici pe care le depăşim cumva, până când obţinem produsul finit, de exemplu, „tortul tip bască” pe care ar fi trebuit să îl mâncăm la o aniversare unde au fost servite pretenţios numai produse făcute în casă de mâna gazdei (produsele făcute în casă au rămas tot în casă). Şi uite aşa, mai afli cum că prăjiturile de casă se fac şi la un laborator, sunt ieftine şi gustoase şi te salvează de la micile ironii nevinovate ale prietenilor cu care te-ai hotărât să sărbătoreşti ceva, sau, pur şi simplu, vrei să petreci câteva ore la sfârşit de săptămână aşa cum le stă bine gorjenilor, de felul lor primitori şi bucuroşi de oaspeţi. Şi uite aşa, apare ideea de afacere, un laborator de cofetărie unde se pot comanda torturi, prăjituri, îngheţate, produse de patiserie. Sunt câteva în Tg.Jiu, fac treabă bună, însă sunt insuficiente, se observă cel mai bine de sărbători, când nu mai fac faţă cererii, aşa că unul în plus nu încurcă pe nimeni, este loc pe piaţa prăjiturilor de casă, nu mai vorbim dacă vii cu ceva nou, de calitate şi cu preţuri rezonabile. Pentru iniţierea afacerii aveţi nevoie, în primul rând, de spaţiu de producţie care poate fi o încăpere de cca. 30 mp. (poate fi şi un apartament cu 2 camere la parterul unui bloc), racordat la apă, canal şi electric, de aparatură şi ustensile specifice laboratoarelor de cofetărie, o vitrină frigorifică, o ladă frigorifică, tăvi de inox de diferite dimensiuni, ambalaje diferite. Înfiinţarea firmei şi avizele şi acordurile specifice unităţilor de alimentaţie publică vă vor costa 2000 lei, la care se adaugă dotarea spaţiilor de producţie cu aparatură în valoare de 6- 7000 lei, firmă de contabilitate 500 lei lunar, aparatură frigorifică în valoare de 6000 lei, chirie lunară aprox. 5000 lei, salarii cofetari (2) prima lună 4000 lei, ambalaje 1000 lei, materie primă prima lună 15 000 lei, rezultând un total de 35 500 lei necesari pentru începerea activităţii, sumă ce va putea fi obţinută în baza planului de afaceri înaintat unei bănci interesate în finanţarea afacerii. În condiţiile existenţei pe piaţă şi a altor firme cu activităţi similare, comenzile nu vor lipsi, de dumneavoastră depinde intrarea pe piaţă şi consolidarea afacerii în timp. La prelucrarea materiei prime în valoare de 1000 lei se preconizează un câştig brut de 4-5000 lei, astfel în prima lună veţi putea obţine câştiguri de 60- 70000 lei. Investiţia se va amortiza în cel mult doi ani de la deschiderea firmei.
A.Pop