Idei de afaceri. Cultivarea andivelor

980

Adeseori citim despre legume care se cultivă în lume, legume cu calităţi nemaipomenite. Pe unele, le-am cunoscut între timp, ştim cum arată, le-m aflat şi gustul, o parte ne-au încântat, altele puteau să rămână acolo de unde au venit. Printre cele cu gust plăcut, delicate şi cu un conţinut ridicat de vitamine şi minerale, se află andivele. În ultimii ani şi gorjenii le-au aflat gustul, după ce le-au descoperit pe rafturile marilor comercianţi, e drept, la preţuri neobişnuite pentru o legumă, majoritatea fiind din import. Andivele au foi concentrice, sunt albe şi cărnoase, cu o consistenţă fermă. Condiţiile climaterice şi natura solului permit cutivarea andivelor în judeţul nostru fără eforturi deosebite, la fel ca oricare altă legumă. O recoltă de andive presupune derularea a două faze: – prima fază, în care se cultivă şi se lucrează ca pentru o legumă autohtonă, seminţele se seamănă pe terenul arat şi, în toamnă, se recoltează rădăcinile plantei. – faza a doua implică aranjarea rădăcinilor în lăzi, unde se lasă la „forţat”, într-o încăpere întunecoasă, până când se vor dezvolta andivele propriu-zise, care seamănă cu mugurii de magnolie, însă mai mari; pentru un grad înalt de profitabilitate, etapa a II a se execută în mai multe serii.
În prima fază, de obţinere a rădăcinilor, investiţia se ridică la aproximativ 2000-2500 lei/ha, incluzând aici seminţele, lucrările agricole, fertilizarea şi recoltarea.
Pentru faza a doua, de obţinere a andivelor, este necesară o încăpere de 400 mp, împărţită în 10 serii. Încăperea neiluminată poate fi închiriată sau construită în apropierea plantaţiei din materiale uşoare, cu aproximativ 20-30000 lei, sumă ce va fi amortizată chiar de la prima recoltă.
Producţia de andive poate atinge 5000 kg/ha, aducând profit chiar şi în perioadele de secetă accentuată. La un preţ de minim 10 lei/kg la producător, se obţine un câştig de 50000 lei la hectar fără eforturi ieşite din comun.
Pentru cei cu aptitudini de legumicultor, cultivarea andivelor ar putea fi o bună idee de afaceri care ar merge de minune şi în grădinile Gorjului.
Cine ştie, peste câţiva ani am putea fi puşi în situaţia de a alege între andivele de Băleşti şi cele de Câmpu-Mare.
A.Pop

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here