Idei de afaceri- Creşterea porcilor vietnamezi

890

Conform unor obiceiuri străvechi, românul s-a ocupat cu creşterea animalelor, dintre care, la loc de frunte, s-a situat porcul, a cărui carne a fost  denumită  de către gorjeanul obligat să adopte  un oarecare regim alimentar,”cea mai bună dintre păsări”. Există recomandări medicale serioase, există trigliceride şi există teama de a te îmbolnăvi atunci când nu te poţi abţine de la micile plăceri  culinare, în special în perioada sărbătorilor, când românii  scot din vocabular cuvântul „cumpătare” şi îl pun la păstrare pentru alte ocazii, mai convenabile.

Cei ce consideră carnea de porc  alimentul suprem, pot apela la o variantă la îndemâna oricui: porcul vietnamez.Uşor de crescut, aproape lipsit de stratul de grăsime şi de colesterolul aferent, cu o imunitate ridicată, porcul vietnamez se regăseşte tot mai frecvent  în alimentaţia europenilor, fiind considerat, datorită alimentaţiei  sănătoase, un produs ecologic (în cele mai multe cazuri). În judeţul Gorj numărul fermelor de porci vietnamezi este relativ redus, majoritatea concetăţenilor noştri preferă porcii autohtoni, hrăniţi cu lături şi o brumă de porumb înainte de sacrificare. Porcul vietnamez ajunge la maturitate în 9-10 luni, când atinge o greutate maximă de 120 kg. şi prezintă un randament foarte bun: 85 % la sacrificare şi 70% la carne în carcasă. Vârsta optimă de reproducere este de 8,9 luni, iar perioada de gestaţie este de 112 zile, nu sunt deloc pretenţioşi în privinţa hranei. Înfiinţarea unei ferme de creştere a porcilor vietnamezi ar putea constitui şi în Gorj, ca de altfel în toată ţara, unde ideea a fost adoptată cu succes în ultimii ani, o bună oportunitate de afaceri pentru un crescător de animale. Aveţi nevoie de un teren de dimensiuni relativ reduse, unde veţi construi padocul, din lemn sau beton, de preferinţă compartimentate pentru scroafele cu purcei şi separat pentru grăsuni. Dacă aveţi un teren nefolosit, porcii pot fi lăsaţi liber să se hrănească cu iarbă, la care adăugaţi orice legume sau fructe pe care porcul vietnamez le consumă cu mare plăcere. Pentru început, în primul  an, este bine să porniţi cu un număr de 50 de purcei înţărcaţi (42-45 zile ) şi cu cinci scroafe cu purcei, toate achiziţionate de la o fermă de material reproducător, la un preţ de  400-500 lei  purcelul şi aprox. 2000 lei scroafa cu purcei, rezultând un total de 35000 lei . Planul de afaceri va cuprinde activitatea firmei pe primii cinci ani, cu principalele obiective. În primul an, veţi urmări obţinerea unui efectiv porcin de 150 de grăsuni, în anul al doilea, triplarea efectivului de porci pentru valorificare şi cu 50% a numărului de scroafe. În anul al treilea al afacerii, veţi realiza un efectiv de sacrificat superior anului precedent cu 200%, în paralel veţi începe construcţia celei de-a doua locaţii. Anul IV al afacerii vă va aduce, pe lângă triplarea efectivelor pentru vânzare, un abator propriu pentru sacrificarea animalelor. În anul V al planului de afaceri, vă veţi bucura de două locaţii şi un abator propriu, unde veţi sacrifica anual peste 2000 de capete porci vietnamezi, care vă vor aduce un venit de  cca. 4500000 lei, din care, scăzând cheltuielile  cu creşterea  animalelor care însumează un total de 1200000 lei, plata personalului 360000 lei, alte cheltuieli 50000, cheltuieli cu investiţiile 500000 lei, va rămâne un profit de 2600000 lei, sumă deloc de neglijat. În baza planului de afaceri bine structurat, la obiect şi promiţător, veţi obţine de la o bancă interesată de ideea dvs. finanţarea, de aproximativ  250000 lei necesari demarării investiţiei. În  condiţiile unei pieţe de desfacere sigure şi a unui management performant, investiţia se va amortiza din al treilea an de activitate, iar câştigurile ulterioare vor depăşi valorile preconizate.
A.Pop

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here