Idei de afaceri – Ceainărie

1267

„Mi-e dor să mai merg la un ceai”, spune Victor Socaciu şi, împreună cu el, mulţi colegi ai generaţiei sale, cu nostalgie şi preţuire faţă de binefacerile  tinereţii printre care  şi bucuria de a fi împreună, de a cânta şi dansa, de a socializa într-un mod, astăzi, oarecum atipic, pe vremea aceea, devenit un obicei plăcut şi nevinovat.

„Ceaiul” nu făcea parte dintre băuturile puse pe masă la întrunirile respective (cum ar fi fost să asculţi Pink Floyd sau  Deep Purple,  în timp ce bei un ceai?). Ceaiul constituia doar un pretext pentru a organiza o mică petrecere, care, de multe ori, se transforma într-o petrecere zdravănă, cu bătăi în calorifer şi reclamaţii la asociaţie.
Şi totuşi, dacă doreai să bei un ceai, nu aveai decât să te deplasezi până în capătul străzii Victoriei dinspre Unirii, unde, la parterul unei clădiri vechi  aveai să găseşti, vis a vis de magazinul de stofe şi pălării, o ceainărie în adevăratul sens al cuvântului, simplă şi curată, unde patrona falnic un samovar rusesc, din păcate, doar ca obiect de decor.
Iată o nouă idee de afaceri pentru cei interesaţi, o ceainărie unde, pe lângă ceaiul propriu – zis alături de biscuiţii casei sau fursecuri reţetă proprie, se vor putea servi prăjituri diferite care se asociază ceaiului.Complementar, se va servi cafea sau cafea cu lapte, fără băuturi alcoolice. Gama de ceaiuri va fi suficient de largă să poată cuprinde ceaiuri de ierburi, obişnuite sau medicinale, ceai indian, mexican, chinezesc, rusesc sau englezesc (five o clock) şi alte tipuri de ceai.
Pentru început, după înfiinţarea firmei, veţi avea nevoie de un spaţiu corespunzător, pe care, dacă nu îl deţineţi, va trebui să îl închiriaţi. Veţi insista asupra zonelor circulate, dacă nu, măcar uşor accesibile pentru că, în scurt timp, localul va avea o clientelă proprie. Urmează amenajarea sălii principale şi a oficiului secundar, apoi dotarea acestora cu mobilier comercial (mese, scaune etc), vitrină frigorifică, vitrină prezentare, servicii ceai şi cafea, ceainice, samovar electric, rafturi, vase inox. Alăturat, se va amenaja şi o încăpere de aproximativ 12 mp ca grup sanitar, cu aparatură sanitară specifică. Chiria lunară  vă va duce undeva la 15 -20 mii lei,  amenajările interioare la 30 mii lei, dotările  la circa 12 mii lei, rezultând un total de aproximativ 60 mii lei. Ceainăria va avea 2 angajaţi, cu un program de 10 ore zilnic, fiind necesar un fond de salarii lunar(prima lună) de 4 mii lei.
Un plan de afaceri bine structurat şi motivat, vă va ajuta să obţineţi creditul dorit la o bancă, după care veţi urmări promovarea pe plan local a noii afaceri pentru a vă face cunoscuţi şi în scurt timp apreciaţi de cei ce doresc o discuţie la o ceaşcă de ceai în mod plăcut şi liniştit.
A.Pop

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here