Idei de afaceri – Case tradiţionale româneşti la cheie

1736

După o săptămână încărcată, o parte dintre orăşeni, cei fericiţi să aibă o asemenea posibilitate, se retrag la ţară, la casa bunicilor, să se relaxeze cât mai mult, să îşi reîncarce bateriile pentru o nouă perioadă de stres.

Cei care nu au norocul să se bucure de un loc  unde să se retragă în week-end sau în concediu, au alternativa pensiunilor ţărăneşti, care le asigură pentru un timp  iluzia întoarcerii  la vatra străbună, de care legăturile au fost rupte la un moment  dat, însă, în adâncurile  simţirilor sale, fiecare dintre noi poartă o urmă de nostalgie a copilăriei. Cei ce doresc un loc numai al lor unde să se retragă  în timpul liber, apelează la construcţia unei case ţărăneşti adevărate, cu pridvor şi scări din piatră cioplită, cu acoperiş  în patru ape, cu sobe adevărate şi beci, aşa cum arată casele din satele Gorjului.  O firmă nouă de construcţii ar putea alege ca obiect principal de activitate construcţia caselor tradiţionale româneşti în general şi gorjeneşti, în particular. Pentru înfiinţare este necesară o documentaţie, ca pentru orice firmă de construcţii. Trebuie ales un sediu al firmei undeva la marginea oraşului sau chiar în mediul rural, cu depozit de materiale, birou şi platformă pentru utilaje. Se vor achiziţiona scule, dispozitive şi utilaje (în funcţie de lucrări, în timp), se va angaja personalul muncitor, tehnic şi de conducere, dintre care nu va lipsi cel puţin un arhitect. Personalul  firmei va fi compus din: arhitect, inginer, maistru, dulgheri (minimum doi), fierar betonist, zidari (minimum trei), tâmplar, instalator, electrician, finisor (minimum doi), muncitori necalificaţi (minimum cinci), deservent utilaje. Arhitectul şi inginerul structurist vor întocmi proiectele pentru construcţia caselor tradiţionale ţinând cont  de specificul zonei şi de solicitările clientului referitor la aspect, stil şi materiale utilizate. Vor fi elaborate trei-patru tipuri de proiecte specifice zonei, care vor putea fi adaptate în funcţie de cerinţe.Încăperile vor fi spaţioase şi luminoase, casele vor avea prevăzute utilităţile de bază şi grupuri sanitare proprii. Preţul pentru construcţia unei case tradiţionale se va încadra undeva între 250 şi 450  euro/mp, iar valoarea proiectului, 4-5 % din valoarea investiţiei. Termenele de execuţie şi valoarea lucrărilor vor fi stabilite contractual, cu posibilitatea modificării lor pe parcursul execuţiei prin acte adiţionale la contractul de bază. Prin contract se vor stabili şi alte clauze specifice contractelor de construcţii; contractul se va încheia numai în prezenţa unui jurist. În mod normal, firma poate executa în timpul unui an un număr mediu de şase case cu o suprafaţă medie de 120 mp. pentru care va încasa 324 000 euro fără TVA.
În anii următori, odată cu dezvoltarea firmei şi creşterea capacităţii de execuţia a acesteia, aceasta va executa mai multe lucrări şi îşi va diversifica activitatea, păstrând obiectul principal de activitate al firmei şi un lot specializat numai în execuţia lucrărilor tradiţionale. Pentru deschiderea firmei, pentru început, aveţi nevoie de o sumă cuprinsă între 25000 şi 30000 euro, urmând ca, lunar, să se încaseze contravaloarea lucrărilor executate, pe bază de situaţii de plată. La ora actuală, piaţa construcţiilor, colorată şi diversă, este ocupată de mai multe categorii de firme: firme care ştiu şi fac, categorie din care va face parte şi societatea  dvs., întreprinderi care ştiu şi nu fac şi firme care nu ştiu şi nu fac, dar îi încurcă pe toţi. Cei din ultimele categorii  dispar în scurt  timp iar numele firmei nu reprezintă decât un număr oarecare din Registrul Comerţului.  Un management performant, profesionalismul, calitatea lucrărilor şi respectarea termenelor de execuţie sunt elemente de bază în bunul mers al firmei şi al recunoaşterii dvs. pe piaţa construcţiilor.
A.Pop

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here