Iată acuzațiile procurorilor la adresa afaceriștilor din grupul Ydail! Senatorul Iordache consideră ancheta un abuz: ,,Rușine să vă fie!”

2871

Doi dintre cei mai vechi colaboratori ai senatorului Ion Iordache, oamenii de afaceri Doru Șandru și Mircea Vărzaru, care administrează firmele din grupul Ydail, au fost reținuți, marți, de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj sub acuzația de folosirea ori prezentarea de documente sau date false, inexacte sau incomplete, pentru primirea aprobărilor sau garanţiilor necesare acordării finanţărilor obţinute sau garantate din fonduri publice, dacă are ca rezultat obţinerea pe nedrept a acestor fonduri, într-un dosar în care s-au făcut cercetări referitoare la atribuirea unui acord cadru de 21 de milioane de euro, de către Consiliul Județean Gorj, în urmă cu aproape cinci ani. Alături de aceștia a fost reținut, pentru 24 de ore, și afaceristul Mihai Puiu, cel care deține firma Metalcolect Prod SRL, aflată în asociere în contractual pentru întreținerea drumurilor județene, alături de firmele din grupul Ydail.

Un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj a dispus, miercuri, 31 martie a.c., ,,punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de trei inculpaţi, pentru săvârşirea infracţiunii de obţinere ilegală de fonduri, prev. de art. 306 alin. 1 din Codul penal, constând în folosirea ori prezentarea de documente sau date false, inexacte sau incomplete, pentru primirea aprobărilor sau garanţiilor necesare acordării finanţărilor obţinute sau garantate din fonduri publice, dacă are ca rezultat obţinerea pe nedrept a acestor fonduri”, a transmis unitatea de Parchet, prin intermediul unui comunicat de presă. Procurorii au reținut că cei trei oameni de afaceri, în calitate de administratori ai societăților comerciale Ydail Construct SRL, Romstrade SA şi Metalcolect Prod SRL, reprezentanţi ai asocierii dintre cele trei firme, au depus o ofertă pentru a participa la licitaţia privind procedura de atribuire a Acordului Cadru având ca obiect lucrări şi servicii de reparare şi întreţinere drumuri judeţene aflate în administrarea judeţului Gorj, în perioada 2015 – 2019, care conținea documente şi date false cu privire la deţinerea utilajelor necesare executării lucrărilor de deszăpezire a drumurilor judeţene. Oferta conținea şi date false cu privire la lipsa datoriilor către bugetul de stat. Asocierea dintre cele trei firme a ,,obţinut pe nedrept încheierea Acordului Cadru Multianual din 09.06.2016, cu Consiliul Judeţean Gorj, în valoare de 157.107.128 lei, fără TVA, şi au încasat necuvenit suma de 359.132 lei, provenită din fonduri publice, fără ca asocierea respectivă să îndeplinească condiţiile pentru câştigarea licitaţiei”, se arată în documentul amintit. Mai exact, procurorii au reţinut că cele trei societăţi comerciale grupate în asociere nu deţineau efectiv utilajele necesare, prezentate în ofertă. ,,De asemenea, s-a reţinut că, deşi sezonul de iarnă 2016 – 2017 a fost sărac în precipitații, asocierea a încasat necuvenit, pe orele de aşteptare, pentru utilaje pe care nu le deţinea efectiv, suma de 359.132 lei”, se precizează în comunicat. După ce au fost audiați, miercuri, de către procurori, afaceriștii Doru Șandru și Mircea Vărzaru, au primit măsura preventive a controlului judiciar, însă patronul Metalcolect Prod SRL, Mihai Puiu, a fost reținut, în aceeași zi, pentru 24 de ore.

Senatorul Iordache, revoltat!
Senatorul PNL Ion Iordache a reacționat dur la adresa organelor judiciare, după ce doi dintre oamenii săi de încredere au fost reținuți.,,Referitor la tentativa de a-i distruge pe cei care refuză să stea cu fruntea plecată, îmi asum complet următoarele: Sunt revoltat de ușurința cu care funcționari plătiți din bani publici se joacă de-a dumnezeii cu libertatea unor oameni în încercarea de a distruge și ce a mai rămas viu în economia acestui județ. Ca parlamentar nu pot să nu reacționez când văd că, pentru acuzații fără dovezi și argumente, din voința unui singur om (procurorul), care nu este la prima greșeală, nevinovații ajung să-și demonstreze nevinovăția. Am convingerea că, indiferent de frustrări, sete de răzbunare sau comandă, funcționarul n-ar putea face asemenea abuzuri dacă ar răspunde în fața legii ca orice alt cetățean. Firmele pe care vor să le închidă sunt printre ultimele rămase în Gorj și printre cei mai mari plătitori de taxe și impozite din județ. Acuzațiile descrise în comunicatul de presă transmis de Parchet se bazează doar pe supoziții și pe probe fabricate. După gratii este locul celor care abuzează de funcțiile pe care le dețin distrugând iremediabil viitorul unor oameni și orice șansă de dezvoltare a întregii comunități. Sper că va veni momentul în care veți plăti pentru aceste abuzuri! Rușine să vă fie!”, a transmis parlamentarul.
Claudiu Matei

2 COMENTARII

  1. Iar prin acele actiuni mizerabile au distrus o firma si au pus pe drumuri sute de oameni (IDP Gorj)… Ciocul mic nea Iordache ca stii bine ce mizerii ai facut… Tu trebuia sa fi ridicat , nu angajatii tai…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here