Iarnă grea în Austria, Franţa, Germania şi Bulgaria

333

austria sub zapadaAustria se confruntă cu cea mai grea iarnă din ultimii ani. În zona alpină, stratul de zăpadă a ajuns în unele locuri la peste 2 metri, iar ninsoarea nu dă semne să se oprească.

 

În vestul Austriei, ninsorile vor continua cel puţin până în această seară, au anunţat meteorologii. Stratul de zăpadă depăşeşte deja, pe alocuri, doi metri iar mii de gospodării au rămas fără energie electrică. La toate acestea se adaugă pericolul avalanşelor, pe care specialiştii încearcă să le declanşeze controlat pentru a evita dezastre şi mai mari. Trei schiori germani s-au rătăcit în zăpadă şi au fost găsiţi după câteva ore, iar un altul a fost chiar îngropat de o avalanşă, dar a avut norocul să scape cu viaţă. Serviciile de salvare sunt pregătite să intervină chiar şi cu elicoptere în cazul unor avalanşe de amploare

În Alpii francezi, acelaşi pericol: salvamontiştii aruncă în aer nămeţii, ca să împiedice formarea avalanşelor. În staţiuni, turiştii sunt sfătuiţi, pentru siguranţa lor, să nu părăsească pârtiile amenajate de schi.

În Bulgaria, iarna a adus haosul pe şosele, inclusiv pe autostrada Hemus, o importantă cale de acces spre munţi. Mii de automobilişti, între care şi români, au rămas blocaţi între nămeţi. După o reuniune de urgenţă, guvernul a trimis utilaje grele de pe aeroportul din Sofia pentru a debloca autostrada. Doi directori ai companiei de autostrăzi au fost demişi. Iarna a avut şi alte urmări grave în Bulgaria: sute de mii de locuinţe au rămas fără curent electric iar doi oameni au murit îngheţaţi în munţi.

Selecţie realizată de Daniela Scafeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here