Iapă cu anemie infecţioasă, sacrificată după fătare

858

O iapă depistată pozitiv cu anemie infecţioasă va fi sacrificată în perioada următoare, după ce aceasta va aduce pe lume un mânz, fiind gestantă în prezent.

Cazul a fost declarat pozitiv de către medicii veterinari în cursul săptămânii trecute, iar pentru definitivarea procesului va fi constituită o comisie la nivelul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj. “Avem primul caz pozitiv din 2016 de anemie infecţioasă. Este vorba despre o iapă a unui proprietar din comuna Schela. Aceasta a fost cumpărată dintr-un târg din judeţul Hunedoara, fostul proprietar fiind originar din Caraş. Cazul a fost declarat pozitiv la sfârşitul săptămânii trecute. Urmează să se constituie o comisie de evaluare, se va stabili şi un preţ de despăgubire la nivelul pieţei pentru proprietar. Problema este că iapa este gestantă şi o vom sacrifica abia după ce va făta. Ulterior, mânzul va fi şi el testat pentru această boală”, a declarat directorul executiv al DSVSA Gorj, Nicolae Călescu.
În această perioadă, medicii veterinari gorjeni continuă acţiunea de recoltare a probelor de sânge de la cele aproximativ 8.800 de cabaline din judeţ în vederea depistării cazurilor de anemie infecţioasă, cunoscută sub denumirea de “SIDA a cailor”. “De campanie se ocupă tot medicii veterinari din fiecare localitate, iar recoltarea de probe de sânge este gratuită, suportată de la bugetul de stat, practic, proprietarul nu plăteşte nimic. Anul trecut, opt exemplare de cabaline depistate cu anemie infecţioasă au fost scoase din exploataţii şi sacrificate. Deja s-au recoltat probe de sânge de la circa 7.000 de cabaline dintr-un total de aproximativ 8.800 la nivel de judeţ”, a precizat Nicolae Călescu.
Anemia infecţioasă ecvină (AIE), cunoscută şi sub denumirea de febră de mlaştină, este o boală virală produsă de un lentivirus cu acţiune complexă care se manifestă la cai şi măgari prin febră remitentă şi intermitentă, anemie, cardiopatie şi oboseală la efort, diateză hemoragică, slăbirea rezistenţei la infecţii, care, de cele mai multe ori, provoacă moartea. Acest virus are capacitatea unică de a infecta calul pe viaţă, producând atacuri intermitente de boală, urmate de perioade în care animalul poate părea normal.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here