Ianuarie – cea mai depresivă lună a anului. Medic: Există o predispoziție familială a instalării depresiei

696

Studiile au arătat că perioada de după sărbătorile de iarnă este cea mai „depresivă” din tot anul. În plus, în fiecare an, se stabilește care este ziua cea mai tristă din acel an (Blue Monday), iar anul acesta este pe 17 ianuarie.
Se știe că depresia este una dintre cele mai des întâlnite probleme ale omului modern. În prima jumătate a vieții, depresia afectează 25% dintre femei și 12% dintre bărbați, indiferent de zona geografică și culturală, datorită diferențelor hormonale, efectelor pe care nașterile le au asupra femeilor, modelelor comportamentale învățate în familie și societate, spune medicul neurolog Cristina Căliman din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu.

Cum se manifestă depresia
După vârsta de 50 de ani, depresia apare în mod egal la ambele sexe, dar frecvența depresiei crește la vârstnici.
Primul episod depresiv apare, de regulă, între 20 și 50 de ani, adesea el fiind urmat și de altele de-a lungul vieții.
„Există o predispoziție familială a instalării depresiei, riscul acesteia fiind de 2-3 ori mai crescut la rudele de gradul I ale pacienților depresivi. Dincolo de predispoziția genetică, există și o serie de factori sociali și afectivi care declanșează depresia: pierderea unui părinte la vârste fragede, pierderea partenerului de viață sau a copiilor, pierderea locului de muncă, eșecul școlar, sentimental sau financiar. Depresia, la ambele sexe, poate avea următoarele manifestări: dispariția interesului și a plăcerii, tulburări ale apetitului alimentar, greutăți de concentrare, lipsa respectului de sine, tristețe marcată, tulburări ale somnului, anxietate, stări de apatie sau agitație, lipsă de inițiativa și, în cazuri extreme, planuri de sinucidere”, mai spune medicul Căliman.
Există și forme de depresie specifice, cum ar fi depresia post-partum – o formă de depresie care apare la femeile ce tocmai au născut și care, de obicei, evoluează favorabil, remițându-se în majoritatea cazurilor sau depresia de doliu, care apare la 2-3 săptămâni după decesul persoanei apropiate și se remite în aproximativ 2-3 luni. În situația în care se prelungește peste 6 luni este catalogată ca fiind „doliu patologic”.
De asemenea, potrivit medicului Cristina Căliman, mai există depresia cauzată de o boală somatică (exemplu: boli endocrine sau tratamente cu medicație având efecte ca adverse instalarea depresiei – Interferonul), depresia de pensionare – depresia omului activ care, dintr-o dată, se simte inutil și bătrân sau depresia de involuție, care apare la oamenii bătrâni și, de multe ori, poate fi confundată cu demența și tratată greșit.
Depresia este o afecțiune care se tratează, adesea, cu succes, dar care din nefericire prezintă un risc de recurență. „Astfel, după un prim episod depresiv, riscul de recurență este de 50%, după două episoade crește spre 90%, iar după mai multe episoade devine peste 90%. Deoarece este o boală care poate distruge relațiile familiale și sociale ale pacientului și care, uneori, se poate finaliza chiar prin sinucidere, este obligatoriu ca acestei patologii să i se acorde atenție maximă de către medic și anturajul pacientului.
Depresivul trebuie corect evaluat și tratat (tratament medicamentos și psihoterapie), dar și supravegheat și susținut de familie și prieteni pentru a ieși învingător din lupta cu boala.
Este important să fim alături de cei depresivi în procesul lor de vindecare și să nu uităm că oricare dintre noi putem fi afectați de depresie de-a lungul vieții noastre”, atrage atenția medicul neurolog Cristina Căliman.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here