Ia, sărbătorită la muzeul de la Curtișoara

768

Școala Populară de Arte „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Christian Tell”, Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, instituții subordonate Consiliului Județean Gorj, și Asociația „La blouse roumaine IA” invită gorjenii să celebreze Sânzienele, Sfântul Ioan de Vară și Ziua Universală a Iei în povestea satului gorjenesc, pe 23 și 24 iunie, la Muzeul Arhitecturii Populare din Curtișoara.

„Comunitatea La blouse roumaine a readus ia și cămașa tradițională în actualitate, generând una dintre cele mai importante mișcări culturale românești din ultimii ani. Andreea Diana Tănăsescu, fondatoarea comunității, a propus, în 7 ianuarie 2013, ca 24 iunie să devină Ziua Universală a Iei, odată cu sărbătoarea creștină a Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul și cea străveche, solstițială, a Sânzienelor și Drăgaicei. În iunie 2017, comunitatea La blouse roumaine a declanșat campania Give Credit, ce a devenit în scurt timp una dintre cele mai puternice mișcări internaționale de recunoaștere a originii culturale în designul vestimentar”, a comunicat Școala Populară de Arte.
Evenimentul propune publicului o serie de activități:
Joi, 23 iunie
8.00 – 12.00 – OBICEIUL CULESULUI DE SÂNZIENE. Evenimentul se va desfășura în satul Stroiești, comuna Arcani.
17.00- 20.00 – ȘEZĂTOAREA SÂNZIENELOR – Muzeul Arhitecturii Populare Gorj Curtișoara. Șezătoarea este interactivă, invitații împreună cu meșterii populari își vor împleti cununițe de flori și vor asculta legendele sânzienelor povestite pe prispa casei bătrânești.
Vineri, 24 iunie – la Muzeul Arhitecturii Populare Gorj Curtișoara, va avea loc Sărbătoarea satului gorjenesc –Derularea evenimentului se axează pe două momente esențiale:
08.30 – 09.30 – Prăznuirea NAȘTERII SF. IOAN BOTEZĂTORUL
16.00-21.00 – SĂRBĂTOAREA SÂNZIENELOR – onorarea artei populare și a păstrătorilor tradițiilor autentice românești prin:
– expoziții mește-șuguri tradiționale;
– concursul „IA GORJENEASCĂ – cămăși tradiționale și port popular” se adresează purtătoarelor de ii și costum popular din Gorj și Diaspora și are patru secțiuni:
1. Cea mai reprezentativă ie-cămașă tradițională femeiască sau costum femeiesc (zona centrală a județului, precum și din zonele de interferență ale județului);
2. Cea mai frumoasă poveste a iei/cămășii tradiționale gorjenești;
3. Reproducere/recuperare modele, motive și tehnici străvechi;
4. Dor de Gorj – participare on-line pentru româncele care dețin, poartă și cos cu mândrie ia gorjenească, se va prezenta ia/cămașa împreună cu povestea ei (foto sau video).
Concurenții vor prezenta ia/cămașa tradițională vorbind despre proveniență, vechime, material, tehnică de cusut, categorii de motive, cromatică, simbolistică.
Juriul concursului va fi alcătuit din specialiști de prestigiu care, prin valoare și competență profesională, vor garanta corectitudinea clasamentului după următoarele criterii: autenticitate, gradul de complexitate al cusăturii, starea de conservare.
• „ALAIUL CĂMĂȘILOR CU ALTIȚĂ”
• HORA BOIEREASCĂ
Intrarea este liberă, participanții fiind rugați să includă în ținuta vestimentară ia românească.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here