I-AM PRINS! TIR-uri cu lemn de pe Valea Sohodolului, fără avize, pe sub nasul polițiștilor. IPJ: Verificăm și aplicăm măsuri legale!

605

Pădurile de pe Valea Sohodolului sunt măcelărite, constant, de firmele care se ocupă cu exploatarea lemnului, iar din zonă, sunt transportate, zilnic, câteva autotrenuri cu bușteni. Exploatatorii și transportatorii acționează după un plan bine stabilit, pentru a evita controalele în trafic, iar organele de control închid ochii la jaful din pădurile aflate în arealul unei așa-zise zone naturale protejate, “Natura 2000”. Așa s-a întâmplat și într-una din nopțile trecute când echipajul de poliție aflat la Răchiți a fost sesizat în legătură cu un transport ilegal de lemn și au oprit în trafic cele două autotrenuri care veneau de pe Valea Sohodolului, numai că, după două zile, Poliția încă făcea verificări cu privire la legalitatea transportului.

Jaful din pădurile de pe Valea Sohodolului, evident
Vineri spre sâmbătă, noaptea, la ora 1,00, două autotrenuri, fiecare cu remorcă, încărcate cu bușteni, erau parcate pe tronsonul de drum județean dintre Runcu și Răchiți, cu 300 de metri înainte de intersecția cu DN67D. Acela este locul unde pot fi văzute, aproape în fiecare seară, pentru că nu pleacă spre destinație, decât noaptea târziu, pentru a evita controalele Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier. La o simplă verificare pe aplicația ”Inspectorul Pădurii”, niciunul din cele două autotrenuri nu apărea că ar deține avizele necesare transportului. Cele două autotrenuri figurau doar cu transporturile din zilele precedente, cu peste 100 mc de lemn de fag. Echipajul de poliție, aflat în intersecția de la Răchiți, a fost sesizat în legătură cu aceste aspecte, numai că unul din polițiști era prea ocupat să vorbească la telefonul mobil decât să asculte detalii despre o posibilă ilegalitate. Totuși, cele două autotrenuri au fost trase pe dreapta, câteva minute mai târziu, de echipajul de poliție. După aproape două zile, la nivelul IPJ Gorj nu se elucidase încă misterul acelui transport, adică dacă acesta a fost legal sau nu, însă ”facem verificări și aplicăm măsuri legale”, dau asigurări reprezentanții instituției.

Exploatatorii au cumpărat păduri de la moștenitorii boierilor
Potrivit unor surse, două firme din județul Argeș dețin exploatări forestiere pe Valea Sohodolului. Afaceriștii au achiziționat păduri în zonă, care nu fac parte din Obștea de la Runcu, de la moștenitorii unor boieri și au obținut avize de exploatare în așa-zisa arie protejată ”Natura2000”. Anul trecut, Garda de Mediu Gorj a decis sistarea activității unei exploatări forestiere care funcționa, în zonă, fără autorizație de mediu, iar firma a fost amendată cu 30.000 de lei și a fost sistată activitatea acesteia până la obținerea avizelor de mediu. În urma unui control, comisarii de mediu au constatat că societatea Costi și Nic Product 2003 SRL din Cîmpulung – Argeş a exploatat aproximativ 2.000 de metri cubi de lemn, fără autorizație de mediu. Sursele citate susțin că pădurea a fost efectiv devastată, câțiva kilometri mai sus de zona turistică, de exploatările forestiere, iar transportatorii au dărâmat drumul de pe Valea Sohodolului, însă alte organe de control nu-și permit să-i deranjeze nici pe exploatatori și nici pe transportatorii de lemn, deși proporțiile jafului sunt evidente în condițiile în care, autotrenurile cu remorcă, zilnic, cară în jur de 60 de mc de bușteni.

Ce fac autoritățile în ”lupta cu Mafia lemnului”?
Ministerul Apelor și Pădurilor intenționa, în urmă cu un an, să închidă aplicația “Inspectorul Pădurii”, care permite oricui să verifice dacă un transport cu lemn este legal sau nu, din cauza unor probleme la procedura de achiziție a proiectului. Pe de altă parte, în 2016, Guvernul Cioloș a impus amenzi de până la 20.000 de lei pentru cei care fură pădurile, însă, anul trecut, deputații au decis să micșoreze aceste amenzi la doar 2.000 de lei. În acest context, trebuie menționat că un raport Greenpeace relevă că, în ultimii 27 de ani, din România s-a furat masă lemnoasă în valoare de 5 miliarde de euro. Deci, jaful poate continua!
Claudiu Matei

2 COMENTARII

  1. În fiecare seară trec câte 2 TIR-uri încărcate peste masa autorizată legal, pline cu lemn de fag, doar fir..
    Trece loganul Poliției primul… patronul firmei la mijloc bine-nțeles iar pe urmă cele 2 autotrenuri, că de… trebuie să fie liber si bine!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here