Creşte spontan dar se mai şi cultivă. Se folosesc rădăcina şi frunzele care conţin 495 mg de vitamine/100 g substanţă proaspătă. Rădăcina se recoltează primăvara şi toamna. Conţine: vitaminele (A, B, B2 şi C), glicoziţi sulfuraţi, acizi (clorhidric, sulfuric, carbonic), asparagină, glutamenă, uleiuri volatile. Este indicat în: anemie, limfatism, atonie digestivă, inapetenţă, scorbut, tuberculoză, scrofuloză, astm, bronşite cronice, reumatism, gută, litiază urinară, paralizii, hidrofizii, tonic în afectiunile cardiace (cardiopatiile ischemice, hipertensiune arterială); stimulent al fenomenelor de nutriţie, vermifug, colagog, purgativ.
Este un foarte bun conservant; poate fi pus la murături de tot felul, suc de roşii crude etc. Sub formă de cataplasmă, rădăcina de hrean rasă are acţiune superioară muştarului în afectiunile pulmonare, gută, algii reumatismale. Se poate face o cură de hrean -1 lingură de hrean proaspăt ras cu miere dimineaţa, timp de o lună, cu pauză de 2 luni, pentru mărirea apetitului.
SUC DE HREAN
Este unul dintre cele mai puternice sucuri şi, de aceea, se recomandă a se folosi ca atare. Este mai indicat să se folosească hreanul ras, câte 1/2 linguriţă în amestec cu puţină zeamă de lămâie sau suc de cătină între mese, de două ori pe zi. Ajută foarte mult în dizolvarea mucozităţilor din cavităţile nazale. De asemenea, folosit sub formă de pastă nu atacă rinichii, vezica urinară sau mucoasa tubului digestiv, cu condiţia să nu i se adauge oţet, care de altfel distruge valoarea nutritivă. Este bine să se folosească numai proaspăt ras. Dacă, din diverse motive, trebuie să se radă o cantitate mai mare, atunci se va pune într-un borcănel, bine presat, închis ermetic şi se va ţine în frigider, dar nu mai mult de 7 zile. Hreanul se va consuma numai la temperatura camerei.
Tratamentul cu hrean se va urma mai multe săptămâni sau luni în şir, cu pauze de câte două luni. Preventiv, se poate consuma zilnic hrean ras, câte 1/2 linguriţă, adăugat în diferite preparate culinare (după plac), în supe, ciorbe, sărmăluţe, sosuri, în bucătăria fără foc.
SIROP DE HREAN
Se taie o rădăcină de hrean, rondele, cât se poate de subţiri, se pun într-o sită mai lată, suspendată (deasupra unui castron), peste ele se pun 2-3 linguri de miere. După 6-8 ore, lichidul siropos se va scurge şi va fi administrat în doze de 1-2 linguri pe zi.
Sorin Milcu