Hramul «Sfânta Cuvioasă Parascheva», la Biserica din Parohia Strâmba-Jiu, Oraşul Turceni, Gorj

1688

Duminică, 14 octombrie 2018, cu încuviinţarea Înaltpreasfinţitului Părinte dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, Biserica din Parohia Strâmba-Jiu, Oraşul Turceni, judeţul Gorj, în prezenţa câtorva zeci de credincioşi din parohie, dar şi a unor oaspeţi pelerini din Municipiul Craiova, însoţite de Preacucernicul Părinte Profesor, Pr. Ioan Ioanicescu şi de Preacucernicul Părinte, Pr. Marian Pigulea, parohul Bisericii «Obedeanu» din Craiova, a îmbrăcat veşminte de aleasă sărbătoare şi a onorat hramul cu o pregătire deosebită, prin coordonarea Preotului Paroh, Părintele iconom, Antonie Făinişi, dar şi în strânsă colaborare cu Consiliul parohial, avându-l în frunte pe domnul prof. Petre Popescu, din localitate.

Cuvioasa şi pururea pomenita Parascheva rămâne patronul spiritual al Bisericii de la Strâmba-Jiu
La sfârşitul Sfintei Liturghii, după ce a fost săvârşit parastasul de pomenire a strămoşilor şi a ctitorilor bisericii, Părintele Paroh Antonie Făinişi le-a mulţumit celor prezenţi la această slujbă şi a exprimat bucuria de a fi gazda unui asemenea eveniment, arătând că biserica pe care o păstoreşte are acest hram, deoarece Sfânta Cuv. Parascheva de la Iaşi se bucură în ţară de un cult deosebit, mai mult decât toţi ceilalţi sfinţi care au moaşte în România, motiv pentru care în fiecare zi, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, de dimineaţă până seara tîrziu, se face un mic pelerinaj continuu, cu credincioşi de toate vârstele şi din toate locurile din ţară şi din străinătate, care vin la rugăciune. În mod deosebit, la sărbători, în posturi şi în fiecare vineri, considerată ziua Cuvioasei Parascheva, aici vin mulţi credincioşi pentru a se închina la raclă cu credinţă, aducând flori, daruri şi îmbrăcăminte pe care le ating de racla Cuvioasei, pentru a dobândi ajutor, sănătate şi binecuvântare. În acest fel, a fost menţionat faptul că, de vreme ce vindecă şchiopi, surzi, ciungi, ologi şi tot felul de boli, încă şi cele atingătoare de moarte, şi depărtează toată neputinţa nevindecată, numai cu atingerea raclei, care nu încetează, nici nu va înceta să reverse tămăduiri, cu harul lui Iisus Hristos, Celui ce a preamărit-o, se poate spune că această cu adevărat mare şi vestită între sfinţi, Cuvioasa şi pururea pomenita Parascheva, rămâne patronul spiritual al Bisericii de la Strâmba-Jiu.

Cât de mult iubeşte Preacuvioasa Parascheva pe cei ce se roagă Lui Dumnezeu şi sfinţilor Lui
Adresându-se credincioşilor veniţi la slujbă, Preacucernicul Părinte Profesor, Pr. Ioan Ioanicescu, le-a vorbit despre importanţa credinţei în viaţa cea de toate zilele, despre relaţia dintre comunitate şi sfânta biserică, despre legătura dintre familia naturală şi familia închinătorilor şi a mărturisitorilor Lui Iisus Hristos, iar, prin referire la patronul spiritual al zilei şi al bisericii din localitate, Preacucernicia sa a căutat să sublinieze că în această zi are loc unul dintre cele mai mari pelerinaje ortodoxe din ţara noastră, la care participă închinători de la sate şi oraşe, din toate colţurile ţării, un adevărat pelerinaj bisericesc naţional care durează până la trei zile, când credincioşii stau la rând pentru închinare. În încheiere, a mai fost subliniat faptul că în această zi, oamenii au venit la biserică pentru a vedea ei înşişi, cât de mult iubeşte Preacuvioasa Parascheva pe cei ce se roagă lui Dumnezeu şi sfinţilor Lui cu smerenie şi credinţă.
La oficierea sfintei slujbe au participat şi Pr. Amzucu Ilie Cristinel, parohul bisericii din Urdarii de Jos, Pr. Năvârcă Marius, parohul bisericii Urdarii de Sus şi Pr. Neblea Valentin, parohul bisericii Peșteana de Jos, iar printre invitaţii de onoare s-au aflat Doamna Primar al Oraşului Turceni, psiho-pedagog, Cristina Cilibiu şi domnul prof. unif. dr. Adrian Gorun, Preşedintele Senatului UCB Târgu-Jiu împreună cu soţia. În cadrul unor discuţii libere de prejudecăţi şi de inhibiţii, unii participanţi din cadrul Ligii pensionarilor de la Strâmba-Jiu au apreciat modul cum a fost organizată această sărbătoare de către Preotul Paroh, Iconom, Antonie Făiniş, un om devotat vieţii de obşte, iar cei prezenţi au apreciat modul în care este îngrijită şi înfrumuseţată biserica din localitate, spre deosebire de Casa memorială «Constantin Brâncuşi», de la Hobiţa, care se părăgineşte fiindcă este neglijată de către autorităţile locale şi judeţene!
Profesor, Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.