Hramul Mănăstirii Lainici, sărbătorit de mii de credincioşi

195

lainiciMii de credincioşi s-au adunat sâmbătă la Mănăstirea Lainici pentru a sărbători Schimbarea la Faţă a Mântuitorului Iisus Hristos. În acest an slujba a fost oficiată de Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei împreună cu alţi reprezentanţi ai bisericii, veniţi special pentru această sărbătoare.

Creştin-ortodocşii au sărbătorit sâmbătă, 6 august, Schimbarea la Faţă a Mântuitorului Iisus Hristos. Ca în fiecare an, această sărbătoare a fost marcată aşa cum se cuvine la Mănăstirea Lainici unde mii de credincioşi, în special din Gorj şi Hunedoara, dar şi din alte zone ale ţării, au participat la slujba Sfintei Liturghii, oficiată de Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, alături de Preasfinţitul Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, Preasfinţitul Părinte Gurie Gorjeanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Craiovei. În plus, a fost oficiată o slujbă şi la fostul schit Locurele, locul unde se desfăşoară de fapt hramul. Acesta este situat la aproximativ cinci kilometri de mănăstire, aici putându-se ajunge doar pe un drum forestier. Aflat într-o poiană, la o altitudine de aproape 800 de metri, aşezământul monahal a luat fiinţă între anii 1850-1852. După slujbă, pelerinii au fost invitaţi să guste din preparatele de post pregătite de călugării de la Lainici. Nu au lipsit nici comercianţii care au pus la dispoziţia celor prezenţi mici şi bere din belşug. Fiind cel mai mare hram al Olteniei, organizatorii au acordat multă atenţie pregătirii acestei sărbători. Lăcaşul de cult este un loc important de pelerinaj al românilor din toată ţara; a fost construit între anii 1812-1817 şi dispune de o valoroasă colecţie de artă ce conţine icoane şi obiecte de cult.

Roxana Lupu

 

Poliţiştii au asigurat ordinea

În acest week-end, zeci de poliţişti au fost angrenaţi în misiuni de asigurare a unui climat de ordine şi siguranţă publică, la Lainici. Urmare a acţiunilor întreprinse, pe raza acestor localităţi nu au fost înregistrate fapte care să fi adus atingere siguranţei cetăţenilor sau să fi tulburat ordinea şi liniştea publică. Poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj, împreună cu poliţişti ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara şi jandarmi ai Inspectoratului de Jandarmerie Judeţean Gorj, au acţionat, sâmbătă, între orele 06:00 – 22:00, pentru asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică în zona Mănăstirii Lainici, cu ocazia slujbei religioase, respectiv a bâlciului anual organizat în zona Motelului Lainici. Pe parcursul acestor acţiuni, au fost legitimate 142 persoane, verificaţi 15 agenţi economici, constatate cinci sancţiuni contravenţionale la legea privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, în valoarea de 7.000 lei şi au fost confiscate bunuri în valoare de 500 lei, acestea fiind expuse la vânzare fără documente de provenienţă.

A.C.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here