”Hour Of Code” și la C.N.T.V.

460

Anul acesta, anul în care împlinește 125 de ani de existență, Colegiul Național ”Tudor Vladimirescu”, locul unde tradiția se întâlnește cu educația de performanță, și-a propus să ia parte la un ”eveniment de educație” desfășurat online în România (http://ro.code.org/) și în întreaga lume, sub numele “Hour Of Code” (Ora de Programare), ce are loc în săptămâna 8-14 decembrie și se adresează tuturor celor cu ”vârsta între 4 și 104 ani”, așa cum spun organizatorii.
Evenimentul convinge din ce în ce mai mulți că programarea calculatoarelor – știința cu cea mai dinamică evoluție, fără de care nu se concepe societatea tehnologizată/informatizată de azi, știință ce pare abstractă și ermetică, este, într-un fel sau altul, accesibilă tuturor, inițiați sau profani în domeniu.
O idee interesantă, o provocare acceptată de profesorii de informatică ai C.N.T.V. care vor participa la ”Ora de Programare” cu peste 100 de elevi de toate vârstele, de la clasa a V-a până la clasa a XII-a, îi vor îndruma și consilia pe parcursul activității, la final participanții primind certificate (”Certificate of Completion – The Hour of Code”). Domnul director al Colegiului Național ”Tudor Vladimirescu”, prof. dr. Tașcău Dorin Dan susține acestă inițiativă, iar domnul Florescu Ciprian, vicepreședinte al Consiliului Județean Gorj, a răspuns afirmativ invitației de a ni se alătura și de a participa la ore dedicate acestei acțiuni. “Hour Of Code” m-a impresionat încă de anul trecut, când mai în glumă, mai în serios am accesat site-ul lor fiindcă văzusem o reclamă cu Bill Gates și Mark Zuckerberg. E imposibil ca două personalități atât de mari puse în același loc să nu te convingă. Trăim într-o lume a calculatoarelor și asta încearcă să ne facă și acest proiect să vedem.
Am intrat pe site-ul lor și am observat că nu trebuie să fii neapărat elev ca să participi. Oricine poate participa atâta timp cât iși dorește să facă pasul spre programare.
Mediul este unul distractiv și oricărui elev i-ar plăcea să vada programarea în culori, încă de la început, nu doar în albul și negrul specifice cărților. Profesorii au o bază de tutoriale pe care le pot folosi la cursurile lor și totul devine nu numai mult mai distractiv dar și mai folositor.” – spune Radu Stochițoiu, olimpic național la disciplina Informatică, absolvent C.N.T.V., student al Universității Politehnice din București, Facultatea de Automatică și Calculatoare.
”Într-o săptămână a anului trecut, la 15 milioane de elevi au încercat informatica! Informatica a fost pe paginile de Google, MSN, Yahoo! și Disney. […] Hour of Code este o declarație că generația de elevi de astăzi este gata să învețe abilitățile necesare (critice) pentru succesul secolului 21.”- http://hourofcode.com/rohttps://www.facebook.com/events/1401049900185477/ ~ http://ro.code.org
Așadar, aveți curaj și … programați!
Prof. Gabriela Nodea, C.N.T.V.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here