Hoţul a cheltuit peste 2 miliarde de lei! – Cumnatul condamnat al lui Bârcă, lăsat să manevreze banii publici

139

DeschidereFapt fără precedent la Turburea, unde primarul PDL, Ion Bârcă, şi-a ţinut, până acum câteva zile, pe funcţia de şef al Serviciului Public de Gospodărire Comunală(SPGC) pe cumnatul său, condamnat, în urmă cu şase ani, pentru furt calificat.

Cumnatul, Cosmin-Şerban Becheru, a primit o condamnare de trei de închisoare cu suspendare pe termen de şase ani, pentru că a pătruns în sediul Primăriei Turburea şi a furat o mare sumă de bani. Condamnarea evidenţiată în cazierul acestuia nu l-a împiedicat însă pe Bârcă să îi dea pe mâna cumnatului peste 2 miliarde trei sute de milioane de lei vechi, pentru ca respectivul să facă lucrări de investiţii la SPGC Turburea. Banii au fost cheltuiţi pe aşa-zise investiţii, în timp ce localnicii nu consumă nici măcar acum apă certificată sanitar iar unii stau zile întregi fără apă la robinete.

Toată lumea din Turburea îl ştie pe Cosmin-Şerban Becheru, cumnatul primarului Bârcă. Asta nu pentru că Becheru a luat-o de nevastă pe sora lui Bârcă, ci pentru că respectivul prin 2005 a comis o faptă penală, pentru care s-a ales şi cu o condamnare. Astfel, Becheru, pe vremea când cumnatul său era viceprimar în Turburea a spart primăria pentru a fura nişte bani. Se vehiculează că a intrat pe geamul din faţă în instituţia publică, la adăpostul nopţii, şi a sustras vreo 60 de milioane de lei vechi. A mai fost cu încă o persoană, Constantin Guţă, 15659_300zis Păpălău, ambii hoţi fiind însă prinşi de poliţişti. Aceştia au spart atunci casieria, au furat banii şi bonurile de benzină aflate aici. Au spart, de asemenea, şi Biroul Contabil şi au răvăşit documentele din contabilitate. Nu se ştie dacă de aici a sustras ceva. Gurile rele din Turburea susţin că însăşi sora lui Bârcă ar fi stat de pază, în timp ce soţul ei spărgea primăria, dar acest lucru nu a fost dovedit. Cel de-al doilea infractor se află acum în puşcărie, deoarece după condamnarea cu suspendare a mai comis o faptă şi a fost închis. Cert este că pentru furt calificat, Becheru a fost condamnat, la rândul său, la 3 ani de închisoare cu suspendare pe termen de 6 ani. Condamnarea cumnatului său nu l-a oprit însă pe Bârcă să îşi instaleze, în mai 2010, pe rubedenia sa, de profesie instalator-sanitar, pe care localnicii îl strigă, fără reţinere, drept “Hoţul”, pe funcţia de şef al SPGC Turburea.

Bani fără număr de la ordonatorul de credite Bârcă

2Ieşit din comun este faptul că Bârcă nu se mulţumeşte doar să îi ofere un loc de muncă cumnatului condamnat. În loc să investească pe funcţie o persoană care nu avea probleme cu legea pentru a manevra banii acestui serviciu, Bârcă, în calitatea de ordonator de credite, îi oferă, atât în 2010 cât şi anul acesta, în 2011, mari sume de bani lui Becheru, evident, pentru serviciul condus de acesta. Astfel, anul trecut, Primăria Turburea oferea un miliard şi o sută de milioane de lei vechi serviciului condus de Becheru. În al doilea an îi mai dă, tot pentru investiţii, tot un miliard, dar de data asta cu o sută de milioane mai mult. Adică îi oferă SPGC-ului condus de Becheru un miliard două sute de milioane de lei. Per total, într-un an şi ceva, SPGC-ul condus de cumnatul Becheru a beneficiat de două miliarde şi trei sute de milioane de lei, bani publici, care au fost utilizaţi, fără reţinere, de cumnatul condamnat pentru furt.

Unde sunt investiţiile?!

img092Localnicii nu prea ştiu ce se întâmplă la SPGC, şi nici unde se fac investiţiile din banii lor. Ştiu doar că recent, timp de o săptămână nu au avut apă la robinete, şi că apa nu ar fi potabilă. “Am stat o săptămână fără apă. Nu ştiu ce s-a întâmplat, am aflat apoi că ar fi vorba despre o pompă defectă. Oricum noi nu consumăm apa pentru băut, deşi ei spun că e bună. Suntem convinşi că nu este bună de băut, deşi s-a spus că s-ar fi făcut analize. Noi folosim apă ca şi menajeră”, a declarat una dintre localnicele din Turburea. Şi alte persoane din localitate spun la fel.Cert este, că pe hârtie, SPGC-ul utilizează mari sume de bani pentru tratarea apei, lucru care nu se face în practică, apa de la robinete nefiind potabilă.

Suspendat până la reabilitare

Conştient, probabil, că o faptă penală ar putea să îl bage pe cumnatul său Becheru la răcoare pentru o vreme, mai ales că se discută mult despre gratuităţile penale făcute serviciului de UEF Motru, şi nu numai, Bârcă hotărăşte, cu câteva zile în urmă, să îşi retragă ruda de la conducerea SPGC-ului. O face rapid, în acelaşi timp cu solicitarea de reabilitare, depusă de Becheru la Judecătoria Târgu-Cărbuneşti, mai ales că au trecut aproape cei şase ani de la comiterea faptei din 2005. Astfel, pe data de 14 iunie, Becheru depune o cerere la Judecătoria Cărbuneşti prin care solicită reabilitarea sa, instanţa stabilind un termen pe data de 7 iulie pentru a aproba sau nu cererea localnicului din Turburea. Bârcă speră însă într-o soluţionare favorabilă, mai ales că vrea să îl repună pe cumnatul său pe funcţie, edilul necesitând fonduri pentru campania electorală ce bate la uşă. Până atunci însă, Becheru ar trebui să dea explicaţii despre cum a utilizat banii publici pentru un sistem de apă care nu funcţionează la nivelul investiţiilor pentru care s-au pompat atâţia bani. Becheru crede însă că a scăpat de dat explicaţii, deoarece a revenit la meseria sa de bază, în cadrul SPGC Turburea, adică simplu slujbaş în cadrul serviciului, pregătirea sa de instalator sanitar nerecomandându-l pentru altă funcţie.

Anamaria Stoica

Becheru, la agăţat pe chat

1Cosmin Şerban Becheru nu se cramponează de faptul că este căsătorit cu sora lui Bârcă ci mai nou îşi caută o aventură pe un chat de socializare. Astfel pe site-ul Badoo care se recomandă drept “cel mai bun loc de a întâlni tipi şi tipe din apropiere”, Becheru şi-a postat o fotografie, în care el se află în faţa calculatorului, şi un mesaj adecvat: “Vreau să întâlnesc o fată 20-35 de ani”. Acesta susţine, aici, că are 31 de ani şi îşi dă şi data naşterii care îi corespunde cu cea de pe cazier. Acum, probabil, când Becheru nu mai este atât de ocupat cu funcţia de şef al SPGC Turburea are timp şi de conversaţii la calculator.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here