Hoții au descoperit noi metode de furt! Sfaturile polițiștilor pentru a nu deveni victimele infractorilor

549
Germany, North Rhine Westphalia, Burglary breaking into family home

Hoții s-au specializat și vă pot lăsa fără lucrurile de valoare prin noi metode, avertizează polițiștii gorjeni. Infractorii comit faptele fie prin ”împrietenire”, fie prin atribuirea unor nume sau calități mincinoase. Cea mai frecventă este metoda ”DETERGENTUL”. ”Infractorii bat la uşa victimelor şi oferă produse de curăţenie gratuite sau la preţuri promoţionale. Sub pretextul vânzării unor detergenţi de vase, unul dintre autori se oferă să facă demonstraţii în bucătărie, timp în care celălalt fură banii sau bunurile de valoare din casă”, au precizat reprezentanții IPJ Gorj. Un alt mod de operare este ”DERATIZAREA”: hoții oferă servicii de ”deratizare”, intră în locuinţă şi solicită plata pentru aşa-zise servicii pe care le-au prestat. Acestea nu sunt singurele planuri ale infractorilor.
„METODA STRĂINUL”: infractorii motivează că nu sunt din localitate, pretind că sunt cetăţeni străini şi vorbesc stricat limba română, spun că au o urgenţă medicală şi nu au bani româneşti asupra lor. Solicită victimelor să le schimbe sume în valută. După ce primesc banii lasă garanţie o geantă în care afirmă că au valută sau bunuri de valoare, spunând că se vor întoarce.


”METODA CERŞETORII”: infractorii bat la uşile oamenilor, cerşesc sau solicită un pahar cu apă, ori expun faptul că se află într-o situaţie personală dificilă şi solicită diverse sume de bani, oferind în schimb favoruri sexuale. Din această categorie fac parte în general femeile, care profită de orice moment de neatenție al victimei pentru a sustrage din casă bani, bunuri sau alte valori.
„METODA CURIERUL”: Escrocii sună la uşile persoanelor despre care ştiu că sunt singure acasă şi le spun că au un colet pentru vecinul lor, dar care nu este acasă. După aceea, îi conving că este un colet important și trebuie să plătească o sumă importantă de bani.
”AGENȚII AMATORI DE ACTE CARITABILE”: O altă metodă întâlnită este cea a cazului umanitar, când infractorii cer diverse sume de bani în scopuri umanitare, în numele sau de la persoane publice, actori, politicieni, cântăreţi, preoţi, conducători ai unor instituţii, iar apoi o altă persoană se prezintă pentru a ridica „donaţia” sau solicită trimiterea banilor prin transfer bancar.
METODA „BIJUTERIA”: Păcăliţi pot fi şi naivii care se lasă „vrăjiţi“ de persoane dubioase care se oferă să ghicească viitorul şi care ulterior constată că le-au fost sustrase bijuterii sau sume de bani.
METODA „PREMIUL CEL MARE”: Infractorii trimit mesaje scrise pe telefoanele mobile prin care anunţă posesorul numărului că a câştigat un premiu, dar pentru a intra în posesia acestuia trebuie să plătească o taxă. Victimele sunt rugate să sune la numărul de telefon indicat în mesaj pentru a afla mai multe detalii. Ca şi în celelalte situaţii, după ce depun sumele de bani în conturile indicate, victimele nu mai pot lua legătura cu cei care i-au informat despre premii. De cele mai multe ori, infractorii precizează fie că sunt de la o companie de telefonie, fie de la o firmă cunoscută la nivel naţional sau chiar internaţional.
”Pentru a nu deveni victime ale unor infracţiuni contra patrimoniului, Inspectoratul de Poliţie Judeţean de Poliţie Gorj vă recomandă să aveţi în vedere un minim de măsuri de autoprotecţie. Manifestaţi prudenţă şi verificaţi dacă ceea ce vi se comunică prin telefon este adevărat, prin apelare la serviciile de informaţii clienţi de la operator. Nu daţi dovadă de credulitate atunci când sunteţi contactat telefonic de persoane care pretind a fi reprezentanţi ai diferitelor firme. Nu permiteţi accesul în locuinţă sau curtea imobilului persoanelor necunoscute care se oferă să cumpere diverse bunuri – vor profita de neatenţia dumneavoastră şi ulterior veţi constata că v-au fost sustrase bunuri de valoare sau sume de bani.
Dacă sunteţi victimă a unor astfel de fapte, sesizaţi imediat Poliţia la numărul unic de urgenţă 112, pentru a fi demarate verificările ce se impun”, se precizează într-un comunicat de presă al IPJ Gorj.
Loredana Fîciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here