Hotărâre definitivă în dosarul fostului manager al CEO

316

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au stabilit, ieri, verdictul pentru cei trei inculpați din dosarul de abuz în serviciu, printre care se află și Laurențiu Ciobotărică, fostul manager al Complexului Energetic Oltenia, după ce au formulat contestație împotriva judecătorului de cameră preliminară, de la Tribunalul Gorj. Instanța din Bănie a considerat că magistratul de caz a luat o decizie corectă pe 12 august, când a respins cererile şi excepţiile invocate de aceștia. “Constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul DNA – Serviciul Teritorial Craiova privind pe inculpatul Ciobotărică Ion Laurenţiu, trimis în judecată pentru infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, Jianu Dorina, trimisă în judecată pentru săvârşirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, Antonie Daniel, trimis în judecată pentru infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală”, a stabilit prima instanță.
Odată cu respingerea acțiunii de la Craiova va începe procesul, la Tribunalul Gorj. Laurențiu Ciobotărică a fost trimis în judecată pe 8 iunie, pentru abuz în serviciu, alături de Dorina Jianu, șefa de la Legislație și Guvernanță Corporativă, acuzată de complicitate și Daniel Antonie, directorul Diviziei Miniere. Suspiciunea este că i-ar fi acordat, prin hotărâre de Directorat, 128.100 de lei lui Aurel Medințu, pentru a demisiona din funcția de director al Diviziei Energetice. Până la finalizarea urmăririi penale, Complexul Energetic Oltenia nu a comunicat dacă se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 128.100 de lei, reprezentând contravaloarea plăţilor compensatorii acordate fostului membru al Directoratului. “La data de 22 decembrie 2015, inculpații Ciobotărică Ion Laurențiu, în calitate de președinte al Directoratului SC CEO SA Târgu-Jiu și Antonie Daniel, în calitate de membru al Directoratului SC CEO SA Târgu-Jiu, au aprobat și acordat în mod nelegal, unei persoane, o compensație financiară constând în cinci remunerații fixe lunare avute de aceasta din urmă în calitate de membru al aceluiași Directorat, respectiv 128.100 lei. Cei doi au beneficiat de sprijinul inculpatei Jianu Dorina, director al Direcției Juridice și Guvernanță Corporatistă, care a întocmit o opinie juridică favorabilă punctului de vedere al acestora. Concret, inculpatul Ciobotărică Laurențiu, în înțelegere cu inculpata Jianu Dorina, nu a făcut altceva decât să amestece/să suprapună în mod intenționat diverse prevederi legale și situații de fapt pentru a crea confuzie și a da o aparență de legalitate acțiunilor lor ilicite”, se precizează în comunicatul DNA.
Daniel Antonie este judecat și într-o altă cauză, tot pentru abuz în serviciu, alături de alte trei persoane, printre care se află administratorul firmei de la care compania a cumpărat furtunuri pentru stingerea incendiilor și un alt director din CEO. “În perioada octombrie 2013-martie 2014, inculpatul Antonie Daniel, în calitate de director al Sucursalei Divizia Minieră din cadrul SC CEO SA, beneficiind de complicitatea și a altor persoane, a dispus, cu încălcarea dispozițiilor legale în domeniul achizițiilor publice, achiziționarea la prețuri supraevaluate de către societatea pe care o conducea a unui număr de 272 furtunuri pentru stingerea incendiilor şi 170 truse sanitare de prim ajutor. Prin această conduită infracțională, profitând și de faptul că la nivelul unităților miniere din subordine era necesară achiziționarea de truse medicale și furtunuri pentru pompieri, inculpatul Antonie Daniel a prejudiciat bugetul Sucursalei Divizia Minieră din cadrul SC CEO SA cu suma de 415.240,66 lei”, susțin procurorii DNA. De această dată, Complexul Energetic Oltenia s-a constituit parte civilă în proces.
Loredana Fîciu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here