Horă la Novaci în a doua zi de Paşte şi tradiţii păstrate

1276

La inițiativa directorului Casei de Cultură Novaci, profesorul Elena Basarabă, în acest an se încearcă reînvierea tradiției privind hora novăcenilor. Evenimentul similar organizat de Crăciun s-a bucurat de mult succes.

Ca atare Primăria și Consiliul Local al Orașului Novaci prin inițiativa Casei de Cultură din Novaci îi cheamă pe novăceni la horă, luni, a doua zi de Paște, la ora 18.30. Organizatorii doresc un eveniment ancorat în realitățile unei comunități care drămuiește cu chibzuință fiecare leu de la buget, ancorat în trecutul localității privind spiritul gospodăresc în planificarea priorităților financiare. Novăcenii sunt oameni simpli, modești care stiu să își bucure sufletul cu foarte puțin, fără exagerările acestor timpuri privind orchestre sau soliști costisitori. Organizatorii doresc ca la acest eveniment să cânte lăutarii aceia care știu să citească suflete, lăutari de genul celor care au cântat bunicilor. Doresc lăutari care știu preferințele muzicale în materie de dans popular, despre care nu pot să spun decât că sunt total diferite față de localitățile din jur. Hora nu este singurul aspect care ține de tradițiile și obiceiurile de primăvară specifice zonei.
Sărbătorile de Paște oferă anual novăcenilor ocazia de a-și întoarce fața spre tradiția străbună. În zilele premergătoare marii sărbători creștine, Paștele, fiecare familie este preocupată de respectarea tradiției păstrate de sute de ani. Joi, în ziua numită ,,Joia Mare” dis de dimineață copiii îmbrăcați în haine noi merg la biserică pentru a se împărtăși iar vârstnicii dau de pomană pentru morți: colac, colivă, lumânare și nelipsita cănuță cu vin. Vineri, înainte de Paște în fiecare gospodărie se roșesc ouăle. După o zi de post negru, seara se merge la biserică pentru a participa la slujba numită ,,Domn”. Sâmbătă noaptea se merge la slujba de Înviere și din miez de noapte până în zori sute de oameni trec pragul bisericii pentru a primi de la preot Sfintele Paști. Ajunși acasă, chiar dacă nu s-a luminat de ziuă se pune masa pentru a ciocni ouă, pentru a gusta din fiecare fel de mâncare.
I.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here