Hora de pomană, la Godinești, pentru fostul președinte al CJ Gorj

1842

Hora de Pomană în memoria prof.univ.dr. Nicolae Mischie a avut loc duminică, în poiana satului Godinești, în prezența Ansamblului Doina Gorjului, a familiei și a reprezentanților locali.

Nicolae Mischie s-a născut în satul Godinești, din județul Gorj, fiind cel mai mic dintre cei 15 copii ai familiei Alexandru și Maria Mischie. A candidat și a fost ales deputat de Gorj (în mandatele 1990-1992, 1992-1996) și ulterior Președinte al Consiliului Județean Gorj (în mandatele 1996-2000, 2000-2004). A fost ales ca senator de Gorj în anul 2000, însă a renunțat la mandat pentru a se reîntoarce în județul natal. A fost membru al Congresului Puterilor Locale și Regionale din cadrul Consiliului Europei la Strasbourg în legislaturile 1996-1998 și 1998-2000. Nicolae Mischie a contribuit la progresul județului Gorj printre multele realizări politice, economice, culturale și academice. A înființat Universitatea „Constantin Brâncuşi”, a modernizat cel mai tânăr teatru de stat din România, ,,Elvira Godeanu”, a finanțat și readus la viață patrimoniul cultural ,,Doina Gorjului”, a consolidat calitativ Coloana Infinită și s-a opus vehement scoaterii acesteia din țară. Sub coordonarea lui s-au făcut lucrări de introducere a apei curente, a gazelor naturale şi lucrări de reabilitare a drumurilor în peste 40 de localităţi din Gorj, s-au modernizat zeci de școli, cămine și spitale și s-au construit 526 de apartamente pentru tineri, astfel încât județul a ajuns de pe ultimele locuri din țară în primele 5 județe la finalul mandatelor politice.
I-a fost trecut pragul de către zeci de mii de gorjeni în anii de mandat, fiind politicianul cu un record de audiențe adresate publicului larg. A publicat 26 de monografii și cărți de specialitate premiate din dorința de a transparentiza istoria pentru noile generații. Pentru patrimoniul gorjean lăsat în urmă i s-au acordat aproximativ 150 de diplome de merit și de excelență, precum și titluri de Cetățean de Onoare al mai multor localități, iar post-mortem i s-a recunoscut public rolul de fondator a numeroase instituții gorjene. Pentru cei care l-au cunoscut ca profesor, a rămas vie pasiunea lui infinită pentru istorie, pentru cei care l-au cunoscut ca prieten, au rămas surse de inspirație carisma și generozitatea fără margini, pentru cei care l-au cunoscut ca oponenți politici, îi sunt încă respectate competența și forța vizionară. Deși a trecut prin cumplite încercări, și-a menținut iubirea pentru Gorj și pentru gorjeni până în ultimele clipe de viață. Familia Mischie a rămas unită timp de numeroase decenii, reușind să își mențină echilibrul, în pofida tuturor dificultăților. ,,Într-o societate bazată pe principii altruiste, Prof. Univ. Dr. Nicolae Mischie ar fi fost, cel mai probabil, celebrat ca lider vizionar mulțumită eforturilor supraomenești pe care le-a investit în modernizarea infrastructurii gorjene. Iubire și respect infinite!”, a transmis fiica Ioana Mischie.
A.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here