Hobița 500 și-a deschis azi porțile! Lansări de carte, ședință solemnă de CL, simpozion, un nou muzeu și un spectacol deosebit, de Festivalul RomânIA Autentică!

151

Ia românescă a fost promovată astăzi de către toți invitații prezenți la deschiderea ediției cu numărul trei a Festivalului RomânIA Autentică, găzduit în Gorj de localitatea Hobița, din comuna Peștișani. În frunte cu primarul comunei Peștișani, Cosmin Pigui, artiștii, oamenii politici, antreprenorii, localnicii, turiștii și simplii privitori ai manifestării au îmbrăcat, cu bucurie, bucăți din portul românesc și au marcat astfel 100 de ani de România, 500 de ani de Hobița. Toți au fost întâmpinat în curtea Casei Memoriale Constantin Brâncuși, de către organizatori, cu pâine și sare și în cântec de nai.

Autoritățile locale din comuna Peștișani au pregătit la ediție cu numărul trei a Festivalului RomânIA Autentică un program complex dar deosebit din care nu au lipsit momentele inedite. Astăzi, la Hobița, s-a sfințit o fântână cu cumpănă, s-au lansat două cărți importante, s-a organizat un simpozion în incinta Școlii Primare Hobița, în cadrul căreia s-a realizat și un muzeu cu obiecte tradiționale, s-a organizat o ședință solemnă de Consiliul Local, în cadrul căreia s-au donat două obiecte de mare importanță care au ajuns la muzeul din unitatea de învățământ(o piatră de ascuțit și o lampă de cositorit, ambele din atelierul lui Constantin Brâncuși), totul finalizâdu-se cu un spectacol cu care se va încheia prima seară de festival.

,,O pâine împletită pe care s-a scris Hobița 500 i-a fost înmânată Cristinei Chiriac, inițiatoarea proiectului, ea urmând să fie dusă de către aceasta la Brașov, ca o ștafetă a noastră către autoritățile ardelene care s-au alăturat, din acest an, Festivalului RomânIA Autentică. Pâinea va fi înmânată autorităților din Brașov, duminică, pe scena festivalului de acolo. În acest an, acestei manifestări i s-a alăturat Brașovul iar anul trecut Iașul”, a anunțat primarul de Peștișani, Cosmin Pigui.

Acesta a invitat apoi gorjenii, în această seară, la spectacolul, pe scenă urcând Radu Ciordaș, Tavi Colen, Roxana Croitoru dar și mâine cu începere de la ora 10.00 la Hobița, pentru a doua zi de festival, seara urmând să fie finalizată cu un regal folcloric.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here