Hidroelectrica, în patrimoniul CEO

335

S-au purtat discuţii la nivelul Ministerului Energiei, ca o parte din Hidroelectrica să revină CEO, a confirmat ieri managerul CEO, Laurenţiu Ciurel. Acesta a transmis presei locale că a discutat cu administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, acesta explicându-i situaţia societăţii.

Cele spuse de Borza l-au pus pe gânduri pe Ciurel care se teme că CEO ar putea ajunge în aceeaşi situaţie, dacă nu va exista suficientă atenţie. “Dacă nu suntem atenţi, urmăm la rând. Ieri am avut o discuţie cu domnul Borza şi povestea lucruri, mi se părea aşa, un deja-vu. Dacă intrăm pe un mic detaliu tehnic, sistemul energetic românesc a fost proiectat ca să fie complementar, să lucreze în parteneriat, în sensul că a fost de neînchipuit că va ajunge partea de termo să concureze cu partea de hidro. Atunci când combustibilul pică din cer şi se numeşte apă, e una, iar atunci când combustibilul e cărbune, trebuie procesat, trebuie ars, trebuie evacuat, costurile sunt mult mai mari. Noi ajungem să ne concurăm pe piaţă cu Hidro acum”, a declarat managerul CEO.

Studiu de fezabilitate
Acesta a mai menţionat că se va face un studiu de fezabilitate pentru a vedea ce costuri presupune procesul de preluare a unei părţi din Hidroelectrica. “Ideea este să optimizăm costurile şi să creştem randamentele, grupurile astea de cărbune trebuie să meargă în baza curbei de sarcini, adică exploatate la maximum, cu randamente mari, şi vârfurile să fie făcute de apă. Şi atunci, probabil, că până la sfârşitul lunii februarie, va fi un proiect de despărţire a unei bucăţi de Hidro şi această parte de Hidro să revină Olteniei. Există intenţia şi căutăm cadrul legislativ adecvat pentru ca acest lucru să se întâmple, dar în urma unui studiu de fezabilitate, să vedem ce înseamnă această alipire pe cifre”, a conchis Ciurel.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here