Hemoroizii pot fi tratați cu remedii din natură

6932

Hemoroizii sunt dilatații ale venelor hemoroidale anorectale. Hemoroizii sunt des întâlniți atât la bărbați, cât și la femei. Aproape jumătate din populație are hemoroizi pe la vârsta de 50 de ani. Hemoroizii sunt des întâlniți și la femeile însărcinate. Atât presiunea fătului în abdomen, cât și schimbările hormonale duc la lărgirea vaselor hemoroidale. Aceste vase sunt supuse unor presiuni mari în timpul nașterii. Pentru majoritatea femeilor, hemoroizii care apar în urma sarcinii reprezintă o problemă temporară.
Printre simptomele hemoroizilor se numără mâncărimile, durerile sau sângerări ale țesuturilor umflate și ale venelor varicoase localizate în anus și rect. În puseele congestive apar dureri intense, arsuri în zona anorectală, mici hemoragii legate de emisia scaunului; în afara acestor crize, hemoroizii sunt asimptomatici.
Hemoroizii se pot dezvolta în partea internă a canalului anal, unde nu sunt vizibili, dar și în partea exterioară a anusului, unde sunt vizibili. Ei sunt, de fapt, vene acoperite de piele care s-au umflat și au o culoare albastră. Ei apar de regulă fără niciun simptom. Când se inflamează, ei devin roșii și delicați.
Când se formează un cheag de sânge în interiorul unui hemoroid extern, poate cauza mari dureri. Acest hemoroid extern trombozat se poate manifesta ca o masă fermă, delicată, aflată în zona anală și care are mărimea unei boabe de mazare.
De obicei, hemoroizii nu sunt periculoși sau dăunatori pentru viață. Foarte rar, un pacient poate avea o sângerare atât de gravă încât să ducă la o anemie severă sau la moarte. În unele cazuri, simptomele hemoroidale dispar în câteva zile. Dar în cele mai multe cazuri, simptomele hemoroidale apar din nou, adeseori mai grave decât înainte. Deși mulți oameni au hemoroizi, nu toți au și simptome. Cel mai întâlnit simptom, pentru hemoroizii interni, este sângele roșu deschis care acoperă scaunul, ce poate fi observat pe hârtia igienică, sau în vasul de toaletă. Totuși, un hemoroid intern poate produce prin anus în afara corpului devenind iritant și dureros. Simptomele hemoroizilor externi pot include tumefacții dureroase în jurul anusului care rezultă în urma formării unui cheag de sânge. Acest tip de hemoroid este cunoscut sub numele de hemoroid extern trombozat. Mai mult, încordarea excesivă, frecarea sau curățarea în jurul anusului poate cauza iritație însoțită de sângerare și/sau mâncărime, care poate duce la formarea unui cerc vicios de simptome.
O examinare completă și un diagnostic potrivit din partea medicului sunt importante atunci când apare o sângerare din rect sau când apare sânge în scaun. Sângerarea poate fi un simptom al altor boli digestive, incluzând cancerul colorectal. Doctorul va examina anusul și rectul pentru a căuta vase de sânge umflate care indică apariția unor hemoroizi și va efectua și un examen rectal.

Băile calde și alimentația bogată în fibre, cele mai indicate    
Tratamentul medical pentru hemoroizi este destinat inițial pentru ameliorarea simptomelor. Măsurile pentru reducerea simptomelor includ băile calde de câteva ori pe zi. Aplicarea unei creme hemoroidale sau a unui supozitor pentru zona afectată pentru un timp limitat. Prevenirea reapariției hemoroizilor va cere îndepartarea presiunii și a încordării datorate constipației. Medicii recomandă  creșterea comsumului de fibre și lichide în dieta zilnică. Consumul cantității necesare de fibre și a 6-8 pahare de lichide (fără alcool) duce la scaune moi, îngroșate. Surse bune de fibre sunt fructele, legumele și cerealele integrale. În unele cazuri, hemoroizii trebuie tratați prin endoscopie sau prin operație, spun medicii specialiști. Aceste metode sunt folosite pentru a tăia și a distruge țesuturilor hemoroidale.
Prima metodă de tratare a hemoroizilor este cea cu medicamente naturiste, iar unul din cele mai folosite medicamente în tratarea hemoroizilor pe cale naturală, foarte indicat în această afecțiune este unguentul cu castane.

Fitoterapia previne și tratează
Tratamentul se referă la aplicații externe și la administrarea internă a preparatelor din plante. Aplicațiile externe au o acțiune antiseptică, hemostatică și cicatrizantă.
Scoarța de stejar – 100 g scoarță se fierbe într-un litru apă, apoi se filtrează. Se aplică în comprese repetate.
Lumânărica – se folosește pentru băi de șezut; se prepară din 30-60 g frunze la un litru apă; se fac două băi zilnic.
Coada șoricelului – prin proprietățile sale hemostatice și cicatrizante, acționează favorabil în aplicații externe: băi de șezut, comprese cu decoct preparat din 60 g inflorescențe la un litru apă.
Coada calului – are rol hemostatic. Se utilizează extern sub formă de comprese cu un decoct concentrat și prelungit, preparat din 100 g plantă la un litru apă.
Frunzele de soc – sunt renumite ca topice externe. Se aplică comprese cu infuzie concentrată din 100 g frunze la un litru apă.
Frunzele de viță de vie – datorită proprietăților astringente, se pot utiliza extern în cataplasme.
Afinele se folosesc ca decoct, obținut dintr-un pumn de afine, care se fierb într-un litru de apă, până când această cantitate se reduce la jumătate. Se aplică extern sub formă de spălături și comprese. Pentru igiena zilnică se fac alternativ băile de șezut cu infuzie de mușețel și de gălbenele.
C.R.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here