Haos în Sănătate! Valentin Popa: “Spitalele din Gorj se pot închide!”

592

Noile reglementări legislative privind efectuarea gărzilor în spitalele publice tind să creeze un adevărat haos în sistemul sanitar. Valentin Popa, liderul SANITAS Gorj, consideră că în foarte multe spitale nu se va mai putea asigura continuitatea actului medical, unitățile spitalicești riscând a se închide. Astfel, Valentin Popa face un apel la parlamentarii de Gorj pentru anularea prevederilor din Ordonanța 20, care au creat această situație.

Majoritatea medicilor, care efectuează gărzi intenționeză să refuze semnarea Contractelor Individuale de Muncă (CIM) pentru gărzile suplimentare, dacă nu le sunt acordate toate drepturile. La nivelul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu-Jiu este liniște, deocamdată, nepunându-se problema refuzării gărzilor. „Graficul de gărzi pe luna august fusese făcut și aprobat încă din iulie și se va respecta. Până pe 26 august se face graficul pentru septembrie. S-au pregătit contractele și se trimit la fiecare medic în parte, însoțite de adresa de la Ministerul Sănătății. Deocamdată este liniște, însă medicii vor ca gărzile să fie plătite la nivelul salariului din 2016 și nu la cel al salariilor din 2009, așa cum prevede legea”, confirmă dr. Marilena Davidescu, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu.
Singurul aspect din Ordinulnr. 870/2004 care reglementează timpul de lucru şi gărzile din sistemul sanitar, de care medicii sunt mulțumiți, este recunoaşterea gărzilor ca timp de lucru şi vechime în specialitate.

Popa, Sanitas: „Riscăm să pierdem spitale!”
Valentin Popa, președintele Sindicatului SANITAS Gorj consideră că în foarte multe spitale nu se va mai putea asigura continuitatea actului medical, unitățile spitalicești riscând a se închide. „Am tras un semnal de alarmă că această ordonanță va crea un haos în spitalele din România și, din punctul meu de vedere, în foarte multe spitale nu se vor mai putea asigura gărzile. Neasigurarea continuității actului medical va conduce la declasificarea spitalelor, până la transformarea lor în simple policlinici fiind un pas foarte mic. Riscăm să pierdem spitale! Reglementarea timpului de lucru al medicilor în timpul gărzilor a fost elaborată tocmai pentru a crea această situație, de către câteva persoane interesate din Ministerul Sănătății, cu acordul câtorva mari personalități ale medicinii românești, neinteresate de buna funcționare a spitalelor, întrucât sistemul privat la care ei își desfășoară o bună parte din activitate este mai atrăgător”, a explicat Valentin Popa, liderul SANITAS Gorj.

Apel către medici și parlamentari
Pentru a evita agravarea problemelor din sistemul sanitar, Valentin Popa face un apel la medici să facă eforturi pentru asigurarea gărzilor în spitale. „Fac un apel la medici, la șefi de secții și la manageri să nu trateze cu ușurință situația creată și să facă tot posibilul în perioada imediat următoare să asigure gărzile în spitale, după care să scoată la concurs alte posturi de medici, altfel există riscul închiderii spitalelor. Nu poate fi lipsit nici Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu de riscurile neasigurării continuității activității medicale, putând pune în pericol viața pacienților, în condițiile în care deficitul de medici, redus în ultima perioadă, există totuși”, menționează Popa.
Liderul SANITAS Gorj are un mesaj și pentru parlamentarii din județul nostru: „Solicit, cu maximă seriozitate, implicarea parlamentarilor de Gorj în perspectiva reluării activității parlamentare și anularea acelor prevederi ale Ordonanței 20, care au creat acest haos în rândul medicilor și în sistemul de sănătate”.

Riscuri și din partea personalului TESA
Întrucât anumite categorii de personal au fost omise de noile prevederi legislative, conducerea SANITAS Gorj se așteaptă la reacții din partea acestor angajați din sistem. „Personalul mediu și personalul TESA, unii dezavantajați, alții omiși complet de prevederile ordonanței 20, își exprimă nemulțumirea și ne așteptăm la reacții, care pot fi necontrolate, din partea acestor categorii de personal”, subliniază Valentin Popa, președintele Sindicatului SANITAS Gorj.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here