Handbal – Alexandru Dedu, noul președinte al F.R.H.

1989

În prima zi a acestei săptămâni, după o amânare de mai bine de două săptămâni din pricina condițiilor meteo nefavorabile ce s-ar fi opus celor 200 de cluburi din țară să ajungă în Capitală pentru participarea la vot, s-au desfășurat alegerile pentru funcțiile de președinte, vicepreședinte și membrii în Consiliul de Administrație ai Federației Române de Handbal.

Handbalul românesc are, începând de luni, noi șefi pentru următorii patru ani. Adunarea Generală a fost nevoită să decidă între un candidat care reprezintă noua generaţie, Alexandru Dedu (42 de ani), şi cei care au condus în ultimii 18 ani, Cristian Gaţu şi Remus Drăgănescu. Înaintea şedinţei de luni, de la “Rin Grand Hotel” din București, cei trei candidați au străbătut, mai mult sau mai puțin, drumurile României pentru implementarea în teritoriu a propriilor programe. Bătălia a semănat izbitor cu cea derulată în 2009 atunci când, în faţa cvorumului, s-au prezentat tot trei candidaţi. Robert Licu s-a luptat, la acea dată, cu morile de vânt, reprezentanții handbalului românesc considerând atunci că fostul “tunar” al echipei naţionale din anii ‘90, este încă necopt, așa că Adunarea Generală i-a acordat doar 30 de voturi în disputa cu Cristian Gaţu şi Mihai Marinescu, ultimii doi primind 100 de voturi. După aproape cinci ani, un alt jucător important al generaţiei anilor ‘90, Alexandru Dedu, a decis să-şi încerce norocul. Lupta pentru “fotoliul de lider” al handbalului românesc a urmat cam aceleași coordonate, candidat din vechea gardă fiind, de această dată, pe lângă, același, Cristian Gaţu, Remus Drăgănescu. Pentru a avea o şansă la alegeri, Alexandru Dedu a străbătut ţara în lung şi în lat în ultimele săptămâni pentru a-şi promova programul în faţa “alegătorilor”, în urmă cu o săptămână poposind și la clubul Energia, primind din partea responsabililor secției de handbal gorjeană tot sprijinul. “Handbalul românesc este undeva pe la nota 5. Nu suntem corigenţi, dar nici nu stăm extraordinar. Suntem încă la un nivel bun pe plan internaţional, cu fetele, am mai avut şi nişte echipe prin cupele europene, la nivel de finale, semifinale de Champions League. Trebuie să organizăm bugetul pentru anul în curs şi să ducem la final competiţiile. Apoi, intenţionez să dau drumul la un program de business, astfel încât în cel mai scurt timp să aducem noi parteneri la federaţie. O altă măsură ar fi să punem la punct noi regulamente, conforme cu realitatea de azi. Vom încerca să schimbăm mai multe lucruri după ce vom sta de vorbă cu toate structurile, să vină oamenii şi să ne spună cu ce probleme se confruntă zi de zi astfel încât să le eliminăm. Toate regulamentele trebuie să fie în concordanţă cu legile IHF, EHF, dar şi cu legea românească. Trebuie să preiau nişte lucruri din mers. Fiecare naţională este într-un proces de calificare. În mod cert se vor trasa nişte obiective clare şi un deadline pentru antrenori, astfel încât să aleagă între echipa de club şi naţională. Nu poţi face schimbări de pe o zi pe alta”, spunea Dedu înaintea alegerilor de luni, pentru Prosport.
Cristian Gaţu nu mai este preşedintele Federaţiei Române de Handbal, poziţie pe care Alexandru Dedu o va ocupa pentru următorii 4 ani. Gaţu a întrunit doar 32 de voturi, Remus Drăgănescu a înregistrat 56 de voturi, iar Alexandru Dedu 104, un vot fiind anulat. Cristian Gaţu a ocupat funcția de preşedinte al F.R.H. din 1996. Alexandru Dedu avea nevoie de 97 de voturi pentru a se impune în lupta pentru şefia handbalului românesc. În programul său, Dedu îşi propune, între altele, să formeze centre regionale de handbal şi să construiască o sală destinată doar handbalului. Dedu a fost susţinut de multe cluburi din prima ligă, atât la fete, cât şi la băieţi.
maioreanu2Pentru funcția de vicepreședinte, în segmentul masculin, au fost propuşi Andrei Maioreanu (preşedinte Energia Pandurii Târgu Jiu), Nurhan Ali (director executiv H.C.M. Constanţa), Daniel Georgescu (preşedintele secţiei de handbal de la Dinamo Bucureşti), Pavel Mercea (preşedinte A.J.H. Bihor) şi, actualul vicepreşedinte al F.R.H., Valentin Samungi. Şeful secţiei de handbal de la Energia, Andrei Maioreanu, a ratat funcţia de vicepreşedinte la Federaţia Română de Handbal. Acesta a fost surclasat de oficialul clubului Dinamo, Daniel Georgescu. “La funcţia de vicepreşedinte, pe partea masculină, eu am candidat alături de preşedintele Constanţei, preşedintele clubului Dinamo, domnul Samungi Valentin şi Mercea Pavel. La numărătoarea voturilor situaţia s-a prezentat astfel: Georgescu Daniel a ieşit cu 69 de voturi, eu am ieşit cu 52 de voturi, Nurhan Ali cu 37 de voturi, domnul Samungi cu 21 de voturi şi Mercea Pavel cu 10 voturi. Din punctul meu de vedere, pentru o primă participare, este un rezultat mai mult decât bun care ne dă şanse să credem că, la un moment dat, Gorjul, Energia, va avea un reprezentant în Federaţia Română de Handbal”, a spus Andrei Maioreanu după alegeri.
Costel Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here