Hainele făcute pe comandă, un lux pentru târgujieni

501

croitorieTot mai puţini oameni îşi fac haine pe comandă, croitoriile, cele care încă mai funcţionează, mergând în special pe reparaţii şi ajustări.

Cei care, însă, sunt clienţi fideli ai atelierelor de croitorie sunt cei care nu se încadrează în tipare şi care îşi găsesc foarte greu haine pe măsură.

Atelierele de croitorie erau, până acum câţiva ani, luate cu asalt de oameni, mulţi preferând să îşi facă la croitor un costum sau o haină, după propriul gust. Acum însă, majoritatea cumpără din magazine sau, din lipsa banilor, mai frecventează croitoriile doar pentru a repara o haină mai veche. „Se simte criza. Mai vin oamenii la croitorie dar de obicei ne cer o reparaţie sau o modificare”, a declarat o croitoreasă.
Haine speciale pentru oameni speciali
Cei care mai vor, însă, un lucru făcut nou, pe comandă, la croitorie, sunt cei care nu au încotro. Aceste persoane sunt cele care nu se încadrează în tiparele magazinelor şi ale măsurilor. „Mai vin şi oameni care îşi fac la noi haine noi, dar sunt puţini şi sunt oamenii care nu îşi găsesc în magazine pe măsura lor. Oamenii mai plinuţi sau care nu se încadrează în tipare”, a mai spus aceeaşi croitoreasă. Meseria aceasta nu este una tocmai uşoară, pentru a face aşa ceva fiind nevoie de răbdare şi dedicare, acesta fiind unul dintre motivele pentru care, în ultimii ani, foarte multe croitorii s-au desfinţat şi foarte puţini mai ştiu cu adevărat meserie.
Pielăria, o meserie tot mai rară
Nea` Mircea, spre exemplu, este un croitor care lucrează de aproape patru decenii în acest domeniu şi, în curând, va ieşi la pensie. El lucrează şi cu piele, despre care spune că este mai dură şi mai pretenţioasă decât alte materiale. Prea puţini mai sunt cei care ştiu să lucreze aşa. „Nu ştiu dacă mai există cineva în oraş care lucrează cu piele. Eu îmi ajustez maşina de cusut în funcţie de materialul cu care lucrez, dar pielea este mai grea şi mai pretenţioasă”, a declarat acesta. Deşi este criză, din când în când se mai primesc şi comenzi pentru haine de ocazie, dar tot mai rar faţă de anii trecuţi.
Tinerii nu sunt interesaţi
Deşi este o meserie frumoasă, croitoria nu se mai află printre domeniile vizate de tineri. Aceştia nu se mai arată interesaţi să înveţe cum se realizează o haină. „Dacă ar veni la noi doi tineri să lucreze, noi i-am învăţa de la zero, pentru că este nevoie de oameni, dar copiii nu mai vor să înveţe croitoria. Nu le mai place, nu se mai caută. Nu mai avem cui să lăsăm meseria. Eu sunt cea mai tânără din atelierul acesta dar şi eu am peste 40 de ani”, a povestit o angajată într-un atelier de croitorie.
Dorina CIOPLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here