Guvernul vrea să aprobe, prin OUG, strategia energetică

766

Un proiect de OUG privind aprobarea Strategiei energetice a României 2020-2030, cu perspectiva anului 2050, a fost pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Economiei.
Strategia energetică se află în dezbatere și evaluări de mediu din 2016. Potrivit legii energiei și gazelor, strategia energetică trebuie promovată prin proiect de lege de către Guvern şi aprobată de Parlament. Guvernul vrea însă să o aprobe prin ordonanță de urgență.
„Având în vedere întârzierea în procesul elaborării și stabilirii unei forme finale agreate a Strategiei, urmarea și a procesului de consultare publică internă și de consultare transfrontieră, se impune adoptarea Strategiei energetice a României prin ordonanță de urgență, pentru a evita consecințele negative”, spune Ministerul Economiei în nota de fundamentare a proiectului de OUG.
Una dintre consecințe se referă la blocarea accesării fondurilor europene pentru investiții în sectorul energetic, începând cu 1 ianuarie 2021.
Obiectivele strategiei sprijină realizarea țintelor naționale asumate la nivelul anului 2030: 43,9% reducere a emisiilor aferente sectoarelor ETS față de nivelul anului 2005, respectiv cu 2% a emisiilor aferente sectoarelor non-ETS față de nivelul anului 2005; 30,7% pondere a energiei din surse regenerabile în consumul final brut de energie; 40,4% reducere a consumului final de energie față de proiecția PRIMES 2007.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here