Guvernul pregătește 11,4 milioane de lei pentru expropriații din Fărcășești

339

Ministerul Energiei a inițiat un proiect de hotărâre de Guvern care prevede alocarea a 11,4 milioane de lei pentru exproprierea terenurilor necesare pentru extinderea lucrărilor de exploatare a lignitului în perimetrul minier Roșia de Jiu. De fapt, 173 de proprietari ai unor terenuri agricole și păduri, de pe raza comunei Fărcășești, vor primi aceste despăgubiri de la CE Oltenia, banii în cauză urmând a fi virați companiei. Proprietarii vor primi sume cuprinse între 1,067 și 9,74 lei/mp de teren.

Proiectul prevede acordarea sumei de de 11.469.040 de lei, pentru un număr de imobile cu o suprafață totală de 139,7871 hectare. “Sumele individuale se virează de către Ministerul Energiei, în termen de cel mult 30 de zile de la data solicitării acestora, într-un cont bancar deschis pe numele Societatea Complexul Energetic Oltenia — S.A. la dispoziția proprietarilor de imobile (…), în vederea efectuării plății despăgubirilor în cadrul procedurilor de expropriere, în condițiile legii”, se arată în proiectul de act normativ. Inițiatorii explică, în nota de fundamentare, că achiziția terenurilor din perimetrul minier se desfășoară cu mari dificultăți, întrucât proprietarii au pretenții financiare exagerate sau refuză înstrăinarea proprietății. De asemenea, probleme deosebite sunt generate de lipsa actelor de proprietate și de litigiile dintre moștenitori privind succesiunea asupra bunurilor deținute în comun.

Utilaje oprite
În aceste condiții, se înregistrează frecvente staționări ale utilajelor, manevre repetate pentru schimbarea fronturilor de lucru și modificări ale circuitelor de transport, care influențează negativ nivelul producției de cărbune și determină creșterea costurilor de producție. “Activitatea de exploatare a zăcămintelor de lignit este o activitate deosebit de complexă care se desfășoară pe suprafețe mari de teren, proprietate privată a cetățenilor, proprietate publică și privată a statului aflată în administrare, fapt pentru care operatorul economic implicat în exploatarea zăcământului de lignit întâmpină greutăți în preluarea terenurilor necesare execuției lucrărilor miniere, iar parcurgerea procedurilor de obținere a acestor terenuri produce întârzieri majore în derularea execuției lucrărilor și pregătirii fronturilor de lucru, implică costuri foarte mari care au ca rezultat creșterea prețului tonei de lignit și imposibilitatea asigurării cantității de lignit necesară producerii energiei electrice”, se mai arată în nota explicativă.

Procedură urgentată
Reprezentanții ministerului explică faptul că este necesară urgentarea procedurilor de expropriere, pentru a fi pusă în practică strategia industriei miniere a țării. “Având în vedere punerea în aplicare a Programului de guvernare, a Strategiei energetice a României pentru perioada 2007-2020 corelată cu Strategia industriei miniere, și luând în considerare necesitatea de a adopta de urgență o serie de măsuri în vederea accelerării procedurii de expropriere pentru cauză de utilitate publică de interes național a terenurilor necesare lucrărilor miniere pentru exploatarea zăcămintelor de lignit și producerii de energie electrică, se impune elaborarea și promovarea unui act normativ pentru aprobarea amplasamentului și declanșarea exproprierii tuturor imobilelor care constituie coridorul de expropriere, pentru a fi supus aprobării Guvernului”, potrivit notei de fundamentare.

Familia Vîlceanu, cea mai mare despăgubire
Reamintim că, proprietarii de terenuri din Fărcășești vor fi despăgubiți cu 1,067 lei pe metru pătrat de teren arabil și viță-de-vie, respectiv, 3,034 lei pentru pădure. Sumele pe care le vor primi proprietarii sunt cuprinse între 6 lei, cea mai mică despăgubire, și 98.605 lei, cea mai mare, pe care o va încasa fostul subprefect Eugen Vîlceanu. Alți peste 200 de proprietari vor primi 4,90 lei/mp de teren, indiferent de categoria de folosință, la alte peste 600 de persoane le-au fost evaluate pădurile și terenurile la 4,30 lei, iar alți 24 de proprietari vor primi, diferențiat, între 6,31 și 9,74 lei/mp pentru suprafețele expropriate. Cea mai mare sumă pe care o va încasa o singură persoană este de 86.000 de lei. În total, vor fi expropriate 950 de terenuri cu o suprafață totală de 444 de hectare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here