Guvernul, dat în judecată din cauza exproprierilor din Runcurel

242

Greenpeace România și Bankwatch România dau în judecată Guvernul, cerând anularea HG 960/09.12.2015, oferită cadou Complexului Energetic Oltenia pentru exproprierea abuzivă a peste 130 de gospodării din satul Runcurel (Gorj).
Împreună cu 18 proprietari din satul Runcurel, jud. Gorj, amenințați de expropriere, cele două organizații de mediu au formulat ieri, 23 martie, o acțiune în instanță pentru anularea HG 960/09.12.2015 ”privind aprobarea amplasamentului și declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată situate în coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național „Deschiderea și punerea în exploatare a carierei Jilț Nord la o capacitate de 4,5 milioane tone/an lignit”, se arată într-un comunicat Greenpeace.
Greenpeace România consideră hotărârea în cauză un abuz din partea Guvernului și a Complexului Energetic Oltenia (CEO) asupra locuitorilor din satul Runcurel. Acestora din urmă, aplicarea hotărârii ar urma să le încalce atât dreptul de proprietate, cât pe cel la demnitate – drepturi fundamentale, cuprinse în Declarația Universală a Drepturilor Omului. Hotărârea emisă de Guvern la cererea companiei îi permite acesteia să ia proprietățile localnicilor fără negociere. Acest lucru este posibil în baza statutului de utilitate publică pe care hotărârea îl acordă proiectului minier. Compania va plăti proprietarilor de terenuri un preț stabilit unilateral, prea mic pentru a le permite acestora din urmă refacerea unor gospodării similare în alte localități. În plus, CEO va plăti compensațiile pentru expropriați din bugetul de stat, nu din fondurile proprii. Guvernul face, astfel, companiei un cadou de câteva milioane de euro din banii contribuabililor, inclusiv din banii locuitorilor expropriați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here