Marcel Romanescu, subprefectul judeţului Gorj, a anunţat ieri că Guvernul României a alocat suma de 19 miliarde de lei vechi pentru Uzina de Agent Termic şi Alimentare cu Apă (UATAA) Motru, bani ce vor fi cheltuiţi pentru modernizarea societăţii.
Potrivit lui Eugen Corcoaţă, noul şef al SC UATAA Motru, în anul 2004 s-a dispus elaborarea unei strategii locale de energie conform normelor Uniunii Europene, iar membrii Consiliului Local Motru au luat decizia de a aproba strategia în cauză. “S-a aprobat înfiinţarea unei unităţi de cogenerare de 5,5 megawaţi, iar lucrările au fost demarate din anul 2005, valoarea lor fiind de 150 de miliarde ROL, bani care aveau ca termen de plată această perioadă a anului în curs. Prin cogenerare vom furniza simultan energie electrică şi termică cu costuri reduse, iar noi suntem pregătiţi să continuăm modernizarea prin extinderea sistemului de cogenerare, adică să funizăm energie şi agent termic nu numai în perioada de iarnă, 1 noiembrie – 1 aprilie, ci să extindem cogenerarea şi pe perioada de vară”, a declarat Eugen Corcoaţă, directorul unităţii.
17 miliarde se duc pe facturi
Conform acestuia, din cei 19 miliarde ROL alocaţi de Guvern, 17 miliarde se vor duce pe achitarea facturilor restante către firma care a executat sistemul de cogenerare, iar diferenţa banilor va fi cheltuită pentru continuarea unor lucrări, cum ar fi cele de revizii, altele la staţia de tratare a apei, de durizare şi demineralizare. “Nu ne dorim decât să îmbunătăţim confortul termic al cetăţenilor din Motru, iar preţul gigacaloriei se va păstra la 113 lei pentru toţi consumatorii, fie casnici, fie economici”, a precizat Corcoaţă.
Datorii de 22 de milioane lei
La ora actuală, potrivit datelor furnizate de conducerea UATAA Motru, unitatea are datorii către furnizori de 16,5 milioane lei, iar către bugetul local de 6 milioane lei. De asemenea, valoarea creanţelor care sunt de încasat de la asociaţiile de proprietari este de 24 de milioane de lei. „De câteva săptămâni de când sunt în funcţie, am avut deja o întâlnire cu asociaţiile de proprietari. Dacă nu vor înţelege să îşi achite datoriile către noi vom trece la acţiunile în instanţă”, a adăugat directorul UATAA Motru.
Izabella Plăstoi