Gutuia, un leac miraculos

734
gutuia“Şi gutui, amărui. Cu puf galben ca de pui”. Înrudite cu merele şi perele, gutuile sunt la fel de delicioase pe cât arată. Ca să nu mai vorbim de valoarea nutritivă.

Unii le dispreţuiesc pentru că sunt greu de mâncat. Însă, pe cât sunt de grele (Şi acum serios vorbind, aţi văzut vreo gutuie uşoară ca un fulg?) pe atât sunt pline de nutrienţi.

Mie îmi place să mănânc gutuile proaspete, dar nu mă pot abţine să mănânc dulceaţă de gutui. Din nu vreau decât o linguriţă, se ajunge foarte uşor la câteva linguri zdravene, până când simt că limba are gustul dulceţii, iar dinţii mei, chinuiţi de la atâta dulce, strigă disperaţi după ajutor. Însă in ciuda acestor aspecte de fiecare dată când simţul meu olfactiv reperează în casă miros de dulceaţă de gutui nu mă pot abţine să nu gust un pic. Bine, bine recunosc! Mă îndop! E bine acum?
Dar, aşa cum vă spuneam şi mai devreme gutuile sunt foarte sănătoase. Eu vă recomand să le serviţi crude de fiecare dată când e posibil (aceeaşi regulă se aplică şi în cazul legumelor). Sunt înrudite cu merele şi perele (asta explică forma lor) şi raportat la greutatea lor gutuile sunt „mine” de vitamine şi minerale. Sunt o sursă bună de vitamina A, fibre şi fier. Graţie conţinutului de fibre le puteţi include cu succes în dietă, căci aceşti nutrienţi vă vor sătura mai uşor.
Ceea ce este grozav este faptul că au o cantitate destul de mare de pectină, motiv pentru care se folosesc în gemuri şi dulceaţă. Vă mai dau un sfat le puteţi folosi şi în tocăniţe. Privind la valoarea nutritivă a acestora, aflăm că o gutuie de 100 de grame conţine: 4 mg de sodiu; 60Kcal; 197 mg de potasiu; 8 mg de magneziu; 0,7 mg fier; 8 mg de calciu; 40 de micrograme de vitamina A; 8 micrograme de acid folic; 0,4 mg de proteine; 1,9 mg de fibre; 12,53 mg de zaharuri, 15,3 mg de carbohidraţi; 0,10 mg de grăsimi; 83,3 mg de apă, 0,2 mg de niacină; 0,04 mg de vitamina B6; 15 mg de acid ascorbic.
Beneficii
Vă spuneam că fibrele din gutui grăbesc saţietatea şi în plus ajută digestia. Un alt beneficiu al consumului frecvent de gutui îl reprezintă reducerea nivelului de colesterol, acel colesterol rău, care ne pune sănătatea inimii în pericol. După cum aţi văzut, gutuile sunt bogate în nutrienţi, fiecare dintre ele joacă câte un rol în organism. Potasiul le recomandă pentru prevenirea bolilor de inimă, reuşind astfel să menţină o tensiune optimă.
Antioxidanţii din ele le recomandă în lupta cu radicalii liberi, care distrugând ADN-ul favorizează declanşarea cancerului. Mai ţineţi minte că atunci când eram mici, părinţii obişnuiau să ne dea să mâncăm feliuţe de portocală sau lămâie pentru că au multe vitamine şi nu mai răceam aşa uşor iarna? Eh, s-a descoperit că gutuile au şi ele proprietăţi antivirale.
Şi dacă vă vine greu să mâncaţi gutuile proaspete, puteţi să le serviţi sub formă de suc. În plus, sucul de gutui este recomandat persoanelor care suferă de anemie: afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni respiratorii, afecţiuni ale tractului gastrointestinal şi astm. Un adevărat medic în halat galben, gutuia scade riscul declanşării bolilor de inimă, datorită vitaminei C. Când eram mică obişnuiam să iau vitamina C pentru că-mi plăcea foarte mult gustul acrişor. Staţi liniştit nu le serveam ca pe nişte bombonele. Doamne fereşte!
Azi, fac acelaşi lucru, iau zilnic vitamine, mai ales dacă ştiu că mi-am delectat simţul gustativ cu ceva bogat în calorii şi atât.
Nutritioniştii şi oamenii de ştiinţă fac front comun: consumul frecvent de gutui menţine sănătatea. Un alt motiv pentru care sunt recomandate în prevenirea bolilor de inimă se datorează conţinutului redus de grăsimi saturate. Pentru că deţine proprietăţi antivirale, gutuia devine un aliment de bază în tratamentul pentru: diaree, dizenterie, tuberculoză, dar şi în ulcerul gastric. Eh şi am terminat cu porţia de sănătate pe ziua de azi. Sper ca unora dintre voi să vă fie de un real folos informaţiile din materialul de azi.
Cristina RĂSCOL

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here