Ca la noi, la nimeni – Devalizarea României, cu Naşu’ în suflet!

292

În cei zece ani ai celor două mandate ale fostului preşedinte Traian Băsescu, cel care se lansase în alegerile din 2004 ca unul ce vrea să stârpească corupţia, nu numai că n-a redus-o dar a şi perfecţionat-o. M-a mirat o declaraţie a preşedintelui executiv al PSD, Liviu Dragnea, care recunoştea influenţa nefastă a „Partidului DNA” pentru candidatul Victor Ponta la alegerile prezidenţiale, dar nu se pronunţă deloc asupra faptului că apropiaţii lui Traian Băsescu sunt cocoloşiţi de aceeaşi DNA şi chiar de către Parchetul General. Theodor Berna, Sorin Blejnar, Dan Adamescu, Adriean Videanu, Mircea Băsescu. Marian Căpăţână şi Lucian Duţă sunt doar câţiva dintre aceia care cerşesc clemenţă de la magistraţi. Nişte magistraţi ce au fost numiţi în funcţii de către preşedintele Traian Băsescu, prin decrete prezidenţiale.
Cei amintiţi sunt Acuzaţi pentru spălare de bani, evaziune fiscală, corupţie şi subminarea economiei statului român. Şi acestea sunt doar o parte din preocupările oamenilor aflaţi în anturajul fostului preşedinte al României – Traian Băsescu. De Dorin Cocoş şi Elena Udrea n-am pomenit încă nimic. Pentru cine nu cunoaşte, Theodor Berna este un fost consilier al Primarului general al Bucureştilor, Traian Băsescu. Iar Th. Berna este acuzat de evaziune fiscală şi spălare de bani, prejudiciul adus de el statului depăşind 100 milioane de euro! Ceilalţi, sunt mai cunoscuţi. Precum foştii şefi ai Fiscului, respectiv al Vămilor, adică Sorin Blejnar şi Viorel Comăniţă. Cei doi sunt acuzaţi că au adus un prejudiciu de circa 60 milioane de euro. Se ştie că în vreme ce bugetul de stat era devalizat sub atenta supraveghere a Guvernului PreşBăsescu-Boc, ajutaţi de nelipsiţii la ciolan Adriean Videanu şi elena Udrea, românii erau obligaţi să facă foamea şi să strângă cureaua. Spre a acoperi ţepele date statului de oamenii lui Băsescu Traian. La ordinul căruia premierul de atunci, Emil Boc, le-a micşorat salariile profesorilor, medicilor, poliţiştilor şi celorlalte categorii de bugetari cărora li s-au redus salariile cu 25-49%. La fel au păţit-o şi pensionarii, adică bătrânii ce se chinuiau să supravieţuiască de la o zi la alta.
Cazul Alina Bica, promovată de acelaşi Traian Băsescu, îl lăsăm pe altă dată, ea fiind oricum arestată şi deci cercetată. Dar, legat de ea, nici ginerele lui Traian Băsescu, Radu Pricop, nu-i basma curată. El este urmărit penal, niţel mai cu mănuşi, pentru înşelăciune. Întrucât a încercat să ia de la stat vreo 10 milioane de euro, pe un teren supraevaluat, ce aparţinea unei urmaşe a Brătienilor. Care, culmea, nu decedase, dar i s-a fabricat un Certificat de deces. Pe fratele Mircea Băsescu, justiţia l-a făcut scăpat, fără o cercetare judiciară la domiciliul unde, probabil, se aflau cei 250 de mii euro primiţi de la Sandu Anghel, zis Bercea Mondialu’. Pe aproape toţi cei din Clanul Bercea Mondialu’ i-au băgat la zdup ca să nu vorbească, iar Mircea Băsescu se află într-un ciudat arest la domiciliu, de unde poate să meargă de câteva ori pe săptămână pe la firmele sale. Ca să-şi pună actele în ordine şi să nu mai găsescă justiţia vreo probă. Alt protejat al ex-preşedintelui Traian Băsescu este Lucian Duţă, fost preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, care-a făcut o gaură consistentă în bugetul instituţiei. Ne aducem aminte că ex-ministrul Economiei, Adriean Videanu, a vândut energie electrică unor sârbi, fără licitaţie, de la CEO, motiv pentru care a fost demis din funcţia de ministru, dar rămânând primvicepreşedinte al PDL. El mai are în cârcă o acuzaţie legată de favorizarea formei Interagro, a magnatului Ioan Nicolae.
La prea multele sale dosare, Traian Băsescu va mai avea de dat seamă şi pentru Ferma de la Nana, moşia fiind constituită conform raportului Corpului de Control al Guvernului din 80% terenuri retrocedate ilegal. Oricât de optimişti am fi, nu marşăm la naivitatea lui Liviu Dragnea şi nu credem că justiţia se va atinge prea curând sau vreodată de Traian Băsescu. Abia a făcut-o, cu timiditate, cu unii apropiaţi ai săi.
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here