Gunoiul de grajd, soluţie anti-nitraţi la Băleşti

959

Ministerul Mediului şi Pădurilor a lansat acum câteva zile Campania de sensibilizare şi conştientizare a Proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” în Bazinul Hidrografic Jiu, din această campanie făcând parte şi judeţul nostru. Potrivit acestui proiect, la nivelul judeţului Gorj în comuna Băleşti va fi construită o platformă comunală pentru colectarea gunoiului de grajd, localitatea urmând să fie dotată şi cu utilaje pentru colectarea, transportul şi împrăştierea gunoiului. Acest proiect este finanţat 95% de Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi 5 % de Consiliul Judeţean Gorj împreună cu Primăria Băleşti.

Este cunoscut faptul că, de ceva vreme, comuna gorjeană Băleşti a fost detectată ca zonă în care, în unele locuri, valoarea nitraţilor în apă depăşeşte de două ori valoarea maximă admisă. Ca urmare a cestui fapt se va construi, pe raza localităţii, o platformă comunală de depozitare a gunoiului de grajd. De asemenea, se vor dota gospodăriile cu platforme individuale de depozitare a gunoiului de grajd şi comunităţiile locale cu echipamente pentru colectarea, compostarea şi împrăştierea cu fertilizant organic a gunoiului de grajd. “Se urmăreşte realizarea unei platforme de depozitare a gunoiului de grajd. Aceasta va fi dotată cu un tractor, două remorci, un încărcător frontal pentru gunoi, un împrăştietor pentru gunoi şi un container pentru colectarea deşeurilor. Prin acest proiect se vor crea şi trei locuri de muncă, va fi necesar un tractorist, un administrator şi un paznic”, a precizat Florin Sasu, participant la lansarea proiectului la Craiova, din partea Primăriei Băleşti.

Beneficiile proiectului
Potrivit lui Sasu, aceste măsuri elimină riscul îmbolnăvirii cauzate de consumul de apă contaminată şi promovează utilizarea eficientă a gunoiului de grajd, care în acest mod, nu va mai fi un factor poluant. De altfel, nitraţii scad rezistenţa generală a organismului, iar consumul de apă poluată cu această substanţă poate duce chiar la decesul sugarilor şi copiilor. În plus, nitraţii din apă pot provoca avorturi spontane sau infertilitate masculină. „Acest centru de colectare este binevenit în localitatea Băleşti. Este o necesitate. Investiţia este de o importanţă deosebită pentru noi, se mizează pe stoparea poluării cu nitraţi pentru o calitate mai bună a apei”, a mai precizat Florin Sasu.
ANDRADA BĂRĂITARU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here