Gunoaiele de pe Transalpina, strânse de angajații CJ Gorj și de voluntari

632

Așa cum au promis, salariații  Serviciului Județean de Gestionare a Deșeurilor și a Activităților de Salubrizare (SJGDAS) Gorj au organizat o acțiune de ecologizare pe traseul Novaci – Rânca. Au fost strânse gunoaiele de ambele părți ale Transalpinei, până la intrarea în stațiune. Săptămâna viitoare, după Transalpina Fest, o nouă acțiune de ecologizare va fi organizată în zona Rânca, fiind așteptați și voluntari.

Miercuri, 17 august 2016, o echipă formată din 20 de angajați din cadrul Serviciului Județean de Gestionare a Deșeurilor și a Activităților de Salubrizare (SJGDAS) Gorj au ajuns în zona Novaci – Rânca pentru a aduna gunoaiele lăsate de turiștii needucați. La acțiune au participat și 6 beneficiari ai actiune gunoaie (1)Centrului de plasament destinat protecției rezidențiale a copiilor cu dizabilități din cadrul Complexului de Servicii Comunitare pentru Copilul cu Nevoi Speciale Târgu-Jiu, instituție socială aflată în subordinea, Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Gorj, coordonați de educator Belingher Liliana. „Actiunea de ecologizare a traseului Novaci—Rânca inițiată de Serviciul Județean de Gestionare a Deseurilor din cadrul Consiliului Județean Gorj a fost una oportună, a răspuns la o nevoie socială, aceea de ecologizare a unei zone turistice. Deși instituțional nu avem un parteneriat scris, pot să afirm că avem o colaborare destul de bună. Anul acesta, copiii centrului nostru au mai paricipat alături de angajații Serviciului de Gestionare a Deseurilor la două acțiuni de plantare de pomi la halda de steril de la Rovinari, iar dumnealor ne-au ajutat la amenajarea unui spațiu verde la locul de joacă al copiilor din cadrul centrului. Prin participarea la aceasta acțiune, pe lângă scopul proprizis de ecologizare, am dorit să le oferim copiilor din centru o activitate de recreere, socializare, dar și de educare ecologică. Nici unul dintre ei nu a mai fost în Rânca, iar ei s-au declarat încântați de frumusețea locurilor și aerul curat”, a declarat Sorin Torop, reprezentantul Complexului de Servicii Comunitare pentru Copilul cu Nevoi Speciale Târgu-Jiu.

Tone de gunoaie „uitate” pe Transalpina
Marcel Burciu, directorul Serviciului de Salubritate şi Gestionare a Deşeurilor din cadrul Consiliului actiune gunoaie (4)Judeţean Gorj, susține că acțiunea de ecologizare de pe Transalpina a fost o reușită. „Noi am avut saci cumpărați din banii noștri, dar ne-au mai dat și cei de la Polaris. Cei de la Secția Drumuri Naționale Târgu-Jiu ne-au asigurat transportul gunoaielor, iar cei de la Polaris au fost de acord să ni le primească gratis. Le mulțumim tuturor și sperăm să ne sprijine și la următoarele acțiuni”, a menționat Burciu.
Dată fiind cantitatea mare de gunoaie „uitate” de turiști, ecologiștii de la Consiliul Județean au reușit să le strângă pe cele aruncate de la Novaci până la intrarea în stațiunea Rânca, însă este necesară continuarea acțiunii. „De luni încolo reluăm acțiunea, mai ales că în acest weekend are loc Transalpina actiune gunoaie (6)Fest. Sperăm să ni se alăture mai mulți voluntari, pentru că volumul de gunoaie este foarte mare”, confirmă Marcel Burciu, directorul Serviciului de Salubritate şi Gestionare a Deşeurilor din cadrul Consiliului Judeţean Gorj.
,,PĂSTRÂND CURĂȚENIA, RESPECTAȚI NATURA”, acesta este mesajul transmis de reprezentanții Serviciului Județean de Gestionare a Deșeurilor și a Activităților de Salubrizare (SJGDAS), din cadrul Consiliului Județean Gorj, textul fiind ștanțat în mai multe locuri vizibile de pe DN 67 C Novaci – Rânca, în ideea de a sensibiliza persoanele care au prostul obicei de a sufoca natura cu gunoaie.
Minodora Sucea

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here