Gunoaiele, carte de vizită pentru Dobriţa

227

Mai mulţi cititori ai ziarului nostru ne-au semnalat faptul că la intrarea în comuna Runcu pe drumul dinspre Leleşti, mai precis în Dobriţa, pe lângă locul unde a fost amenajată o fântână cu umbrar împreună cu o masă având băncuţe de ambele părţi, se aruncă resturi menajere şi tot felul de mizerii, locul devenind un veritabil focar de infecţie.

2Ne-am deplasat şi noi acolo, unde am constatat că sesizarea este întemeiată, făcând şi nişte fotografii cu această ocazie. Vecinătatea locului amenajat probabil pentru ca, cei aflaţi la câmp, ori cu animalele să aibă un ochi de apă unde să se poată răcorii, ori sta la umbră, locaţia fiind prevăzută şi cu un fel de adăpătoare pentru animale, era “năpădită” ca să-i spunem şi aşa de tot felul de resturi menajere şi saci cu tot felul de sticle şi pahare de plastic, precum şi omniprezentele haine vechi abandonate probabil de “Coleusul ambulant” ce străbate satele în căruţe şi de unde respectivele haine, prea uzate pentru a mai fi vândute, sunt aruncate pe marginea drumului.
6Locul este de un pitoresc aparte. În zilele senine, ori cu puţin vânt, care de regulă clarifică atmosfera, se poate vedea creasta Vâlcanului, cheile celor două Şuşiţe de pe teritoriul gorjean şi nu în ultimul rând ale Sohodolului, iar în centru muntele Pleşa, întocmai ca un bastion de piatră. Am mai trecut prin aceste locuri chiar în această iarnă, după ce ninsese, iar peisajul oferit ochiului a fost unul de excepţie. Din păcate, atunci zăpada acoperise mizeria, ori poate a fost aruncată după ce aceasta s-a topit.
3Ce pot spune cu certitudine este faptul că amenajarea menită să aducă poate un strop de umbră, ori de apă celor aflaţi prin acele locuri, contrastează flagrant cu mizeria aruncată probabil de nişte iresponsabili, căci am văzut prin acele locuri mai multe pubele, precum şi chiar o autospecială pentru colectarea gunoiului parcată prin centrul comunei. Acele resturi aruncate la întâmplare pe marginea drumului apar ca o nedorită carte de vizită (nu pentru mult timp sperăm noi) pentru cei ce aflaţi cu treburi prin de altfel cocheta localitate aflată sub tâmpla Vâlcanului.
Mugurel Petrescu

5

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here