Grupurile de la Turceni și Rovinari nu trec în rezervă

1896

* Ion Iordache (PNL): Totul ține de capacitatea Complexului Energetic Oltenia de a extrage cărbune și de a-l valorifica pentru a produce energie
* Mihai Weber (PSD): CEO rămâne în funcțiune cu toate grupurile și carierele aferente și după 31 decembrie 2022
* Situația stocurilor de cărbune nu a fost făcută publică

Cele două grupuri energetice de la Turceni și Rovinari nu vor mai trece în rezervă tehnică la 31 decembrie în acest an. Anunțul a fost făcut de liderul PNL Gorj, senatorul Ion Iordache dar și de liderul PSD Gorj, deputatul Mihai Weber.

Închiderea grupurilor a fost evitată, cel puțin deocamdată, fiindcă modificările aduse Ordonanței decarbonizării, prevăd că: în cazul în care Transelectrica, operatorul național, solicită ca acestea să funcționeze,ele vor fi lăsate să funcționeze. Acest fapt a fost convenit și la Comisia Europeană, după cum spune liderul social-democrat.
Ion Iordache: ,,Totul ține de capacitatea Complexului Energetic Oltenia de a extrage cărbune și de a-l valorifica pentru a produce energie. Am clarificat că în piața românească este nevoie de energie, așa că nu se va închide niciun grup, niciun grup nu va trece în rezervă. Ordonanța decarbonizării prevede că se vor închide doar dacă nu este nevoie de energie. Nu se pune problema. Compania angajează, sunt perspective să funcționeze în continuare, deci lucrurile sunt clarificate. Anul 2023 este stabilit: că vor toate, nu intră niciunul în rezervă”, a spus acesta la radio Infinit.
Numai că, CE Oltenia nu a făcut încă publică situația privind stocurile de cărbune pentru această iarnă.
Mihai Weber: ,,Grupurile sunt funcționale. Este o solicitare a operatorului național Transelectrica pentru ca acestea să rămână în funcțiune. Calendarul trimis la Comisia Europeană este nerealist, suntem în afara lui. Angajamentul privind termenele de închidere vor fi modificate, dar prin modificarea Ordonanței Decarbonizării am prevăzut că, la solicitarea Transelectrica CEO, va funcționa cu toate grupurile și carierele aferente, iar această solicitare s-a și făcut cu mai multe luni în urmă”, a spus liderul.
M.C.H.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here