Grupul Gorjenii întreabă: România educată, ascunsă?

800
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Educația creează încredere. Încrederea creează speranță. Speranța generează pacea.” – Confucius

Vreau să cred că am făcut o alegere bună, atunci când am fost invitat să mă alătur Grupului public Gorjenii. M-a convins prezența publicistului târgujian Laurențiu Ciocăzanu, pe care nu-l cunosc personal, dar despre care știu că a fost la cârma a vreo două cotidiane centrale importante. În plus, fiind admirator al prietenului, sper eu, și colegului mai mare de la Flacăra – venerabilul jurnalist gorjean Alexandru Păsărin, despre care am aflat că este nașul lui Laurențiu Ciocăzanu, firesc, n-am ezitat.
De felul meu, nu vreau răul nimănui. Știți cum se spune: „Fructele stricate, cad singure!” Ei bine, tot umblând eu pe internet, am dat peste un comentariu semnat de un nume, din păcate, necunoscut pentru mine, și care face parte, și domnia sa, din Grupul public Gorjenii. Atât de mult mi-au plăcut gândurile așternute de Radu Miruță, căci despre el este vorba, încât fiind din Grupul public Gorjenii mi-am permis să-l reproduc mai jos.
Ele se referă, constatările, la unele prevederi nepotrivite din Bugetul pe anul 2022. Și sunt încă actuale!
„Când vezi cifrele astea care semnifică creșteri ale bugetelor pe 2022 față de 2021: SRI creștere 8,29%, SIE +44%, SPP + 26%, STS +37%, MAI +37%, MAN +15,6, +23% Administrația Prezidențială, comparativ cu +2,8% din PIB alocat Educației, în scădere cu 0,2% față de anul trecut, e firesc să-ți pui întrebări:
De ce nu reușim să ne apropiem de media europeană de 4,72% din PIB pentru Educație, mai ales că am avut pierderi uriașe în materie de învățare din cauza pandemiei și care vor genera efecte negative majore în anii care vin, și economice și sociale?!?
De ce s-au mai angajat toate vechile partide la 6% din PIB pentru Educație, prin Legea din 2011 și de 10 ani bâjbâim ca țară în jurul lui 3%, iar acum sub 3% din PIB alocat acestui domeniu vital pentru viitor?!?
De ce nu înțelegem mai repede că 1 leu investit astăzi în educație până la licență și master ar aduce statului 8 lei (conform World Vision), în vreme ce pentru fiecare cetățean care nu mai este activ pe piața muncii, fiindcă nu are studiile minime necesare, statul plătește circa 20.000 de euro pe întreaga durată a vieții acestuia?!?
De ce tace domnul președinte Iohannis, în timp ce Administrația Prezidențială are o creștere a Bugetului de 23%?
Unde a ascuns România Educată (singurul proiect de țară la care s-a angajat în cei 7 ani la Cotroceni)?!?
Ne oprim aici, căci și comentariul lui Radu Miruță se sfârșește, deși sigur că ar mai fi și altele de spus.
Noroc cu Grupul public Gorjenii că ne atrage atenția. Mulțumim!
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.