Grupul de lucru consultativ a informat elevii din tabăra Tismana asupra violenţei în familie

419

La mijlocul acestei săptămâni, mai exact în data de 29 august, membrii Grupului de lucru consultativ la nivel judeţean pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie au desfăşurat în Tabăra de la Tismana, o acţiune de informare a elevilor cu privire la problematica violenţei în familie şi cu privire la atribuţiile Grupului de lucru. La această întâlnire au participat 5 profesori supraveghetori şi 30 de elevi din unităţi de învăţământ din judeţul Dolj, cu vârste cuprinse între 10 şi 18 ani.

La acţiunea desfăşurată în tabăra de la Tismana, din partea Grupului de lucru au participat Corina Drăgan şi Gheorghe Zisu-Corobea – DGASPC Gorj, Claudia Crăciunescu – CJRAE, Ana Maria Niculescu – AJOFM, Delia Brâncuş – IPJ Gorj, Claudiu Sîrbu – IJJ Gorj, Laurenţiu Şoşoi – CPECA. „Evenimentul s-a bucurat şi de participarea doamnei Daniela Ivăniş – Şeful Biroului Teritorial Craiova – Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane şi doamnei Aurora Zgonea – Preşedintele Asociaţiei „Tinerii luptă împotriva viciilor mileniului III”, a menţionat Gheorghe Zisu.

Acţiuni derulate în tabără
În cadrul activităţii derulate în tabăra de la Tismana, membrii Grupului de lucru au făcut menţiuni cu privire la atribuţiile instituţiilor pe care le reprezintă, cu privire la problematica violenţei în familie şi problematica exploatării prin muncă. Copiii au fost extrem de receptivi la informaţiile pe care le-au primit, interacţionând foarte bine cu membrii grupului de lucru.
La finalul întâlnirii toţi participanţii au primit broşuri şi pliante pe diverse teme: de prevenire şi combatere a violenţei domestice, prevenirea consumului de droguri, tutun, alcool; modalităţi de evitare a furtului din locuinţe şi aşa mai departe. În plus, au fost proiectate şi două filmuleţe cu specific în acest domeniu.
În urma implicării în aceste activităţi, atât Corina Drăgan – Coordonatorul Grupului de lucru cât şi Marilena Vidraşcu – profesor la Şcoala Generală Nr. 29, Craiova – Dolj au declarat că întâlnirea cu copiii s-a bucurat de un real succes depăşind cu mult aşteptările organizatorilor.

Activităţi ale Grupului de lucru
Grupul de lucru consultativ este format din reprezentanţi ai instituţiilor cu atribuţii în domeniul violenţei în familie, instituţii colaboratoare ale D.G.A.S.P.C. Gorj, precum şi instituţii care prin activitatea proprie pot contribui la buna desfăşurare a activităţii în domeniul combaterii violenţei domestice. Instituţiile implicate în activitatea Grupului de lucru consultativ, pot oferi victimelor violenţei în familie următoarele servicii: asistenţă socială; consiliere psihologică; consiliere juridică; consiliere în vederea găsirii unui loc de muncă şi programe de reconversie profesională; consiliere (îndrumare) în vederea obţinerii asistenţei juridice gratuite; intervenţii în cazuri de urgenţă. „Ocrotirea şi sprijinirea familiei, dezvoltarea şi consolidarea solidarităţii familiale, bazată pe prietenie, afecţiune şi întrajutorare morală şi materială a membrilor familiei, constituie un obiectiv de interes naţional. Violenţa în familie reprezintă orice acţiune fizică sau verbală săvârşită cu intenţie de către un membru de familie împotriva altui membru al aceleiaşi familii, care provoacă o suferinţă fizică, psihică, sexuală sau un prejudiciu material. Constituie, de asemenea, violenţă în familie împiedicarea femeii de a-şi exercita drepturile şi libertăţile fundamentale”, a explicat Corina Drăgan, reprezentanta DGASPC Gorj şi coordonator al Grupului de lucru consultativ.
Minodora Sucea
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here