Gropile de gunoi din Gorj, pe lista neagră a Comisiei Europene

474

Comisia Europeană a decis la mijlocul acestei săptămâni să acţioneze în judecată România la Curtea Europeană de Justiţie pentru că autorităţile nu au reuşit să închidă 68 de depozite de deşeuri neconforme, se arată într-un comunicat de presă al Comisiei Europene. Pe lista neagră a zonelor cu probleme, este bifat şi judeţul nostru.

“Statele membre au obligaţia de a recupera şi elimina deşeurile într-un mod care să nu pericliteze sănătatea umană şi mediul, interzicând abandonarea, descărcarea sau evacuarea lor necontrolată. România avea obligaţia de a închide şi a reabilita depozitele de deşeuri municipale şi industriale care nu corespund standardelor până la 16 iulie 2009. (…) Întrucât pentru remedierea acestei situaţii nu s-au înregistrat progrese suficiente, Comisia a adresat un aviz motivat suplimentar, în septembrie 2015, solicitând autorităţilor române să ia măsuri corespunzătoare cu privire la 109 situri necontrolate care, deşi nu mai erau utilizate, continuau să reprezinte o ameninţare pentru sănătatea umană şi pentru mediu. S-au înregistrat unele progrese, dar pentru 68 de depozite de deşeuri măsurile necesare de remediere şi închidere nu fuseseră finalizate în decembrie 2016. Pentru a determina România să accelereze procesul, Comisia trimite autorităţile române în faţa Curţii de Justiţie a UE”, se arată în comunicatul CE.
Pe lista cu cele 68 de depozite neconforme transmisă de reprezentanţa din România a Comisiei Europene care nu au fost închise de autorităţi, se regăsesc trei judeţe din Oltenia – Olt, Mehedinţi şi Gorj. Depozitele neînchise se împart în trei categorii (municipale, industriale periculoase şi industriale nepericuloase), situaţia se prezintă în felul următor: Gorj – două depozite municipale de deşeuri neînchise, la Novaci şi Motru, şi un depozit pentru deşeuri industriale nepericuloase la UATAA Motru; Mehedinţi – două depozite municipale neînchise, la Orșova şi Drobeta Turnu Severin; Olt – două depozite de deşeuri industriale nepericuloase, la SC SMR SA şi SC Electrocarbon SA. Din totalul de 68 de depozite, 28 sunt pentru deşeuri municipale, 25 pentru deşeuri industriale periculoase şi 16 pentru deşeuri industriale nepericuloase.
I.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here