Groparii, care au evaluat carierele, conduc CE Oltenia pe ultimul drum

317

“Lignitul-Activitate Minieră” este denumirea evaluării scrise, întocmite în aprilie 2016 de așa-zișii mari specialiști ai Complexului Energetic Oltenia(CEO), mulți doctori în specialitate. Respectivii au pus “stetoscopul” pe carierele CEO și au dat diagnosticul grav că cinci dintre acestea trebuie să își închidă porțile, în perioada următoare. Evaluarea în cauză s-a făcut, evident, din birou, pe cifre statistice, care au și stat apoi la baza raportului final, înaintat, fără niciun fel de resentimente, Ministerului Energiei. Cei care, cu mândrie, au semnat actul în cauză, unul care condamnă și cariere care au potrivit, angajaților lor, încă viitor, nu au luat în calcul și faptul că demersul lor îngroapă cariera Lupoaia, Rovinari și Peșteana.

“Exploatările miniere, care își vor înceta activitatea, vor fi: Cariera Husnicioara(furnizor captiv-RAAN insolvență), Cariera Lupoaia, Rovinari și Peșteana(datorită epuizării rezervelor și creșterii raportului de descopertă, fapt ce le face neviabile financiar)”, se arată în studiul semnat de Daniel Antonie, Constantin Bălășoiu, Ionel Ilie, Ion Petroniu, Radu Cristian Pop, Dumitru Ungureanu, Ion Paraschivu, Radu Gugu, Adrian Petrescu, Daniel Olaru, Georgeta Pociovălișteanu, Constanța Stoia, Gabriela Liliana Popescu și Dorina Jianu. Acești autori, care se intitulează toți specialiști în câte ceva, gen, energie, dezvoltare, analize, bugete, minerit și așa mai departe, au semnat ca primarii pe un act care a condamnat câteva dintre carierele CE Oltenia la închidere, neoferind niciun fel de alternative la punerea în aplicare a acestor proceduri drastice. Raportul privește doar resurse și nu oameni, fiind evident mai ușor să vorbești de cărbuni decât de mineri.

Liderii aplaudă pe la colțuri!?
Se prezintă, în schimb, la final, care ar fi costurile închiderii acestor unități miniere și se stabilește că 1880 de actuali salariați vor fi afectați în urma închiderii porților acestor entități. Șocant este că puțini au fost sindicaliștii care au ieșit să apere carierele lor de tăvălugul pornit chiar de la executivul CE Oltenia. Închiderea carierei Peșteana nu a stârnit niciun fel de replici, cum la fel a fost situația și la Rovinari, liderii sindicali, Pârvulescu și Golea tăcând chitic în fața documentului făcut de specialiștii în închideri de la CEO. Nici Căldărușe nu a replicat legat de acest act care condamnă la închidere Cariera Rovinari, în timp ce dinspre Husnicioara nu a venit niciun semn, către opinia publică. Singurii care au avut curajul să obiecteze au fost reprezentanții unui sindicat de la Lupoaia, și nu a celui reprezentativ din unitate, cum ne-am fi așteptat. Nicolae Bădița a tăcut chitic în fața tăvălugului pornit de la CEO, poate și pentru că sindicatul din care face parte acum a primit verde de la executiv pentru o deplasare plătită la Olănești. “Nu îmi explic cum respectivii semnatari ai documentului care condamnă câteva cariere din CEO, Lupoaia fiind considerată acum calul de bătaie al companiei pentru asigurarea producției cantitativă și calitativă de cărbune pentru iarnă, mai au curajul să iasă din case și să dea ochii cu minerii pe care i-au lăsat deja fără viitor. Peste trei ani de zile, 2017 bătând la ușă, salariații Lupoaia vor fi disponibilizați, pe baza unui act de așa-zis curaj al unora care se cred lei în spatele ușilor închise de la birourile lor. Sunt șocat de lipsa de reacție a colegilor lideri sindicali care mai că aplaudă de pe margine genocidul pe care l-au inițiat acești «deștepți», care au luat poziția ghiocelului în fața ordinelor de la minister și au tăiat de pe hârtie patru cariere importante pentru CE Oltenia. Respectivii sunt părtași ai actului penal de distrugere a mineritului în zona Motru, Rovinari, Peșteana și chiar pentru închidere Husnicioara, carieră curată, retehnologizată și chiar extinsă”, a declarat Nicu Bunoaica, lider sindicat Solidaritatea 2013 Lupoaia.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here