Grindina a făcut prăpăd la Bumbești-Pițic

378

Aproape toate culturile agricole pe care le aveau localnicii din comuna Bumbești-Pițic au fost distruse în cursul nopții de luni spre marți, după ce în zonă a fost furtună, iar grindina a căzut în plină noapte. Vița de vie, pomii și grădinile de zarzavat și legume ale sătenilor arătau deplorabil la ivirea zorilor, oamenii plângându-și de milă unii altora când au văzut cât de mare este nenorocirea. Doar cei care au solarii au scăpat cu roșiile sau castraveții întregi. În rest, pentru ceilalți, munca din grădini s-a dovedit a fi una zadarnică.
“Am 84 de ani și nu am pomenit în viața mea așa ceva. A fost urgie. Am săpat la roșiile astea de 3 ori până acum ca să arate așa de frumos. Acum, când să se coacă, a venit piatra. A bătut atât de tare că mă gândeam că o să spargă și acoperișul. Nu am mai rămas cu nimic în grădină sau prin curte. Și florile din ghivece sunt distruse. Porumbul, grâul, sunt terminate, vai de noi”, a povestit Eugenia Costreie. În fața casei sale femeia avea o ditamai grămadă de gheață, grindina netopindu-se nici la 12 ore de la producerea fenomenului.

Bătrânii au fost uimiți în special de faptul că fenomenul respectiv s-a produs noaptea, lucru extrem de rar. “Am 83 de ani și de când mă știu nu am văzut grindină care să cadă noaptea. Ziua da, se întunecă și te aștepți să vină să bată piatra, dar noaptea nu am văzut niciodată. Știți cum se auzea, parcă era o basculantă care răsturna pietriș”, spune un localnic. Nimeni prin sat nu a mai rămas cu ceva prin grădini, supărarea printre oameni fiind mare. “Știți cum se spune că Domnul a dat, Domnul a luat. Așa e și acum. Pe cine să ne supărăm sau să dăm în judecată? Pe cine? Nu mai avem struguri nici de gust, dar ce putem face? Vin e clar că nu va fi, grădinile sunt terminate, acum să sperăm că nu vor crește prețurile ca să putem să cumpărăm de pe piață”, a declarat un alt localnic.
Primarul Michy Nioață așteaptă pentru azi o comisie de inventariere a pagubelor, reprezentați ai Prefecturii și ai ISU Gorj trebuind să ajungă la Bumbești-Pițic pentru a merge din casă în casă. Primarul spune că și câteva drumuri de prin comună au fost spălate de ploaia puternică, necazul cel mare al oamenilor fiind dat însă de situația din grădini. E puțin probabil ca să fie despăgubiți de autorități, mai ales că e vorba de culturi individuale, în gospodăriile proprii, singura bucurie a oamenilor fiind aceea că au rămas cu casele întregi după furtuna din noaptea de luni spre marți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here