Greve în carierele CEO – BOMBA pe care o pregătește ministrul Energiei, Virgil Popescu!

2872

Pe lângă grevele de avertisment din cariere, din cauza blocării legii pensionărilor la 52 de ani, dincolo de starea precară a minerilor care sunt obligați să muncească în condiții inumane și a multelor decese la muncă ale angajaților CEO, ministrul Energiei pare că nu înțelege în ce prăpastie impinge sistemul energetic. El pregătește o ordonanță-bombă, prin care scoate din sistem și vocabular ,,siguranța sistemului energetic”.

Siguranța SEN este dată, și la această oră, de termocentralele pe cărbune. Dar, revenind la criza din minerit, în cariere tensiunile cresc în fiecare zi. La sfârșitul săptămânii trecute au început grevele de avertismet, de două ore, cu oprirea lucrului, la carierele Lupoaia și Jilț Nord, iar ieri, minerii de la Jilț Sud, din schimbul 1 și 2, au încetat lucrul pe toată perioada programului. Ei au intrat în greva de avertisment ieri-dimineață, protest care s-a prelungit până la venirea colegilor din schimbul 2, care au făcut același lucru. Acțiunea spontană a minerilor are loc pentru că nu se aplică Legea 197/2021 dar și pentru că nu au nicio garanție că li de vor mări salariile de la 1 ianuarie 2022. ,,Deocamdată, colegii sunt în sala de apel, nu au intrat în schimb. Se poartă discuții și, în aceste momente, este informată și conducerea CEO”, a declarat, ieri, liderul sindical din Jilț Sud, Ion Popescu. Tensiunile în cariere par să se amplifice, în ciuda promisiunilor făcute de parlamentarii gorjeni, privind legea care îi pensionează pe angajații din minerit și energie, la 52 de ani. ,,Vina aparține parlamentarilor din Gorj, ca să se știe. Uite unde a dus blocarea legii de pensionare. Nu se mai poate, oamenii vor să iasă la pensie pentru că lucrează în condițiile pe care le știți. Mulți dintre colegi ne-au murit, e o situație care nu mai poate fi tolerată, asta îmi transmit membrii mei de sindicat. Nu vor să mai intre în schimb din această cauză, pentru că legea 197 continuă să nu se aplice”, a mai spus liderul Ion Popescu. de aemenea, ieri, după Jilț Sud, și angajații CEO de la Cariera Peșteana au intrat în grevă de avertisment, pentru două ore.

Virgil Popescu masacrează legea energiei
Informațiile cu ce are de gând să facă ministrul energiei au fost publicate de Național.ro. Astfel, ,,guvernul vrea să modifice prin ordonanță de urgență Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, aducând modificări halucinante. Una dintre acestea este oficializarea blackout-ului, schimbându-se definiția siguranței Sistemului Energetic Național. Astfel, potrivit noii formulări, producătorii nu vor mai fi obligați să asigure continuitatea alimentării cu energie, ci doar să revină la o stare normală de funcționare cât mai curând posibil. Potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, elaborat de ministrul Energiei, Virgil Popescu, Legea 123/2012 urmează a fi, pur și simplu, masacrată. Una dintre schimbările cu implicații extrem de grave este cea referitoare la siguranța Sistemului Energetic Național (SEN). În prezent, siguranța SEN înseamnă, conform legii, asigurarea continuităţii în alimentare de către operatorul de transport şi de sistem a unui mix de producere şi a serviciilor de sistem, astfel încât să poată fi suplinită ieşirea din funcţie a oricărei capacităţi energetice, fără a se deconecta consumatori de la reţea. Potrivit proiectului de act normativ, siguranța SEN se transformă într-o simplă siguranță de funcționare și va însemna doar capacitatea sistemului de transport de a menține o stare normală de funcționare sau de a reveni la o stare normală de funcționare cât mai curând posibil, caracterizată prin limite de siguranță în funcționare. Totodată, este schimbat și conceptul adecvanței Sistemului Energetic Național, care înseamnă, potrivit actualei Legi a energiei electrice, capacitatea sistemului electroenergetic naţional de a satisface în permanenţă cererile de putere şi energie ale consumatorilor, luând în considerare ieşirile din funcţiune ale elementelor sistemului, atât cele programate, cât şi cele rezonabil de aşteptat a se produce neprogramat. Conform modificărilor din proiectul de act normativ, adecvanța SEN devine doar adecvanță și va însemna capacitatea surselor de putere dintr-o zonă de a acoperi consumul din acea zonă”, mai relatează publicația. Vom reveni pe subiect.
M.C.H.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here